DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
İsa ALTUN
İsa ALTUN
Giriş Tarihi : 22-02-2023 00:43

Sen içersen o da içer...

Herkes bağımlı olabilir. Bunun irade güçlülüğü ya da zayıflığı ile mutlak ilişkisi yoktur. Merak ve özenti bağımlılığa yol açar. Genetik faktörler, Anne-baba arasındaki şiddet ve geçimsizlik, çocukların aile bağlarının kopmasına ve dışarıya yönelmesine de sebep olur. Çocuklara sorumluluk duygusu aşılamak, kendine ve topluma saygı duymasını sağlar. Aile bireyleri arasında sağlıklı iletişim için öncelikle ebeveynlerin uygun ortamı oluşturması gerekir.
Gittiğim seminerlerde sıkça şahit olduğum ve üzüldüğüm bir konuyu yazmak istiyorum. Bağımlılık illeti hakkında fikir sahibi olmadan bilgi sahibi olan bireyler maddeyle mücadelede sorununun sadece Polisiye tedbirlerle önlenebileceğini düşünüyorlar. Bu eksik bir düşünce şekli.
Elbette ki, Polis operasyonel anlamda mücadele verecektir. Veriyor da. Nitekim Türk Polisinin uyuşturucuyla mücadelesi sadece ülkemizde değil, tüm dünyada takdirle anılıyor. Dünya Sağlık Teşkilatı ile Birleşmiş Milletler raporları da bu konuda en iyi tanıktır. Bu konuda toplumsal bir anlayış gerekiyor. Madde bağımlılığı illetini görmezden gelme, sorunu halı altına süpürme lüksümüz yok.
Yine rakamlardan gidelim. Örneğin İran’da cezası idam olmasına rağmen uyuşturucu kullanımı ve ölüm oranı çok yüksektir. Demek oluyor ki, işi sadece Polise, devlete, hükümete, İçişleri, Sağlık ve Aile bakanlığına ihale etmeyle bu illetle mücadele etmek eksik bir yaklaşımdır.
Narkotik şubede yıllarını vermiş, sorgu ve ifadelerde görev almış birey olarak bağımlılıkta temel aktörün ‘aile ‘olduğunu hatırdan çıkartırsak başarılı olmamız asla mümkün olmayacaktır. Birey, çocukluk yaştan itibaren sağlıklı bir ailede kendini ifade edebiliyorsa, ebeveynleriyle sağlıklı bir iletişim becerileri içinde maddeler hakkında eğitim ve bilinçlendirme sağlanıyorsa kimse kusura bakmasın o bireyi kimse yoldan çıkaramaz.
Hiç bir ergen ya da birey ölmek için madde kullanmaz. Sadece doğru bildiği yanlışlar vardır. Yanlışlar neler midir? Yanlış arkadaş seçimi, yanlış ortam ve çevre.İki yanlıştan bir doğru çıkmaz.Ailelere her zaman şu hususu net bir şekilde belirtiyorum.Çocuğa güvenmek ne kadar sağlıklı bir durumsa, çocuğu takip ve kontrol etmek daha sağlıklıdır.
Garip olan aile içinde verilmeyen doğru mesajların dışarıdaki arkadaş grubu tarafından doldurulmaya çalışılmasıdır. Örneğin, ev içinde fosur fosur sigara içen ebeveyni gören çocuğa istediği kadar sigaranın zararını anlatırsa anlatsın boştur. Kişi gördüklerine inanır. Söylenene değil. Çocuk ebeveynden her hareketi taklit eder. Benimser.
Bütün maddelere başlangıç yolunun sigaradan geçtiğini düşünürsek olayın vehametini daha iyi anlarız. isaaltun.com

NELER SÖYLENDİ?
@
İsa ALTUN

İsa ALTUN

DİĞER YAZILARI BAĞIMLI NASIL İYİLEŞİR Bağımlılar ve Tedavi Bağımlılar ve Tedavi Sosyal Medya Yanlışlarımız Cihaz Bağımlısı Çocuklar Bağımlılık Beyin Hastalığıdır Çocukları İnternet Büyütuyor.. ​​Telefonunuzu Koruyun Pazaryeri dolandırıcılıkları artıyor Öfke ve stres yönetimi Casus yazılımlardan nasıl korunabiliriz? Yıl Sonu Partilerine Dikkat Çocukluk çağı Travmaları Veri Kayıpları Ciddi Risk ​Dolandırıcılardan yeni yöntem. ​Sanal ortamda tuzağa düşmeyin.. ​Arkadaş rezil de eder, vezir de.. ‘Evladım bağımlı mı? ‘ İrade Terbiyesi. ​Sigara intihardır. Tetiği zaman çeker İnternet dünyasında büyümenin getirdiği riskler Mizaç yaklaşımı Madde Bağımlılığı... Sanal Zorbalık Kobilerde Siber Güvenlik Bec saldırıları Eğitim Kurumları Siber Saldırıların Hedefinde! Amatem'den izlenimlerim ​‘ Madde bağımlılığı’ aileleri ve ergenleri tehdit ediyor Madde bağımlısını şiddet değil, destek iyileştirir Seçimlerimiz Kaderimizdir Siber suç ile casusluk beraber büyüyor Çocukların Gıdası Sevgidir Babanın kızına verdiği ders Bağımlı Yakınları Çare Bekliyor!!! Sanal Kumar Yuvalar Yıkıyor İnternette çocuklar ve şifre güvenliği Baba nasihatı Babanın kızına verdiği ders Polisliği sevdiren Hülya Azimli Müdürüme Saygıyla... Hayatımız İnternet Siber güvenlik riskleri ve zorlukları Yüzyılın en değerli petrolü, "Kişisel verilerimiz" Genç Kardeşlerim, Oyun Büyük!!! Vurun Polise Yan yana iki insan birbirine neden bağırır? Sosyal medyada paylaşmadan önce Geleceğini biliyordum Hayat tecrübesi ve zeka.. Başkasının şarz cihazı sizi yakabilir Narkotik şubede görev yaparken... İtiraf Siber vurgunculardan veri tehdidi Bağımlılık Bir Kader mi ? Dijital İtibar Yönetimi Dijital Finans Güvenliği Müşteri odaklı büyüme ​ Duygusal açlık ve yeme bağımlılığı Uygulamalardaki güvenlik açıkları Sanalda Gördüm Seni Mektupla Gelen Dünya Ödülü Yüreklerde İz Bırakanlar Bağımlılık Bir Kader mi ? Bağımlılık Bir Kader mi ? Hayatımız İnternet Alkol masum değil... Çocuğumla anlaşamıyorum... Yüreklerde İz Bırakanlar Bağımlılık Bir Kader mi ? Hepimiz Şehidiz Hayatımız İnternet Tinerin Kokusu Değişmeli Polis Ne İş Yapar Polisiye Diziler Şeytanın Bile Aklına Gelmez İki Alçak Adam Bilhassa işadamları dikkat Polisin özlük hakları Kadına şiddet kader mi? Kötülük artıyor mu? Sanal aleme dikkat Fenomen ama dikkat Ruhların ölümü Okullara bağımlılık dersi konulmalıdır Kol saati kazandınız
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA