DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
İsa ALTUN
İsa ALTUN
Giriş Tarihi : 05-02-2023 21:28

Bağımlılar ve Tedavi

Bağımlı yakınlarından sıklıkla aldığım bir şikayetten söz etmek istiyorum.
Üzülerek belirtmeliyim ki, birçok bağımlı birey, hangi ‘maddeyi’ kullanırsa kullansın, tedaviye yanaşmak istemiyor.
İyileşmeyi istemeyen bağımlının bu durumu da hem ailesini zor durumda bıraktığı gibi, çevresini de olumsuz yönde etkiliyor.
Maddeye olan talep artıkça ve bünyede yer aldıkça bu kez sorunlar da daha da derinleşiyor. Bağımlıdan aileye yönelik fiziksel ya da duygusal şiddet çoğalıyor.
Başta şizofreni olmak üzere, kişilik bozuklukları da artıyor. Kimi zaman durum öyle bir hale geliyor ki, sonu cinayetlerle bitebiliyor. Bağımlı bireyin yaşamını karartan bu durum karşısında ailenin en yakın sağlık kuruluşundan destek alması gerekiyor.
Anne ve babaların yüreğini yakan bu sorun karşısında Psikolog İlkay Soykal üstadımız konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulunuyor: ‘ Bağımlılık, iyileşim süreçleri kişinin isteklerine, beklentilerine göre değişen bir süreçtir. Bu süreçler, kimileyin aileyi, rahatsız olan kişiyi, aile yakınlarını, iş yerindeki çalışma arkadaşlarını, sosyal ortamlardaki ilişkilerini zorlayabilir veya kolaylaştırabilir. Peki ama nasıl ? Aşamaları vardır. Öncelikle kişi "Benim bir sıkıntım var, durdurmakta zorlanıyorum kendimi o şeye karşı, bir bulaşınca önünü alamıyorum, gözümü açtığımda kendimle kavga ediyorum..." benzeri cümleleri kurduğunda neyi nasıl yapacağını düşünmesinde yarar vardır.
Biraz daha ileriye gideyim. Ya düşünemiyorsa, sıkıntısı gereği algılama, düşünme, duygu düzenekleri bozulmaya başlamışsa ne olabilir ? Devreye, kişinin yakınları girebilir. Bağımlılık süreci için durumu ele alırken önce sıkıntıyı yaşayan insanın durumu kabul edip bir eylemi düşünüp karar vermesinde yarar vardır.
Eylem derken tedaviden söz ediyorum. "tedavi" kelimesine bakalım. Arapça kökenlidir, çeşitli yöntemlerle hastalık iyi edilir, iyileştirilir, sağaltılır, terapi uygulanır. Hepsi ne için yapılır ? Kişinin hastalığı için ? Peki hastalık nedir ? "tedavi" kelimesinde yaptığım üzere Türk Dil Kurumu'nun sözlüğüne başvuruyorum. Bir isimdir.
Sağlığın bozulmasıdır, rahatsızlıktır, çordur, derttir, sayrılıktır, illettir, marazdır, marazadır, esenlik karşıtıdır; ruh sağlığının bozulmasıdır; aşırı düşkünlüktür, tutkudur. "hastalık" kelimesi toplumda sıklıkla kullanılır. Bazen damgalayıcı olur. İnsanın ilk tepkisi "Ben hasta değilim, sen kendine bak." olabilir. Onun yerine "Görüyorum ki bir değişiklik var, iki ay önceki konuşman yok, farklılık var, bir uzmana danışmak nasıl olur, ne dersin ?" gibi tepkiye yol açmayabilecek cümlelerle ilerlemek yararlı olabilir.
Gelelim ikinci kısma, ortada rahatsızlık var ancak kişi destek yaratmak istemiyor, danışmak istemiyor, konu açılınca sinirleniyor. Nasıl olacak şimdi durum ? Kişinin yakınından başka bir kişi, sözüne saygı göstereceği birinin yardımı olabilir. Tedavinin yalnızca hastaneden geçmediğini bilmekte yarar vardır.
Danışma merkezine, sağlık merkezine, psikoterapi merkezine, rehabilitasyon merkezine, aile sağlığı merkezine, ruh sağlığı merkezine gidip danışılablinir. Dahası kendi kendine yardım topluluklarına gidilebilir. Evden, iş yerinden, cep telefonundan online toplantılara bile katılabilinir. Ancak dikkat, bu nasıl yapılır ? Öğüt vermeyerek.
Kişi hastaneye gitmek istemeyebilir, sıra beklemek istemeyebilir ama sağlık merkezine gidebilir belki, spor merkezine gidebilir belki. Geçerli olan, güven ilişkisini kurabileceği bir yerin ve kişinin olmasıdır. Arının peteği kurması gibi, her gün başka bir çiçekten beslenip peteği kurar, tadından yenmez bir verim çıkar ortaya.
Adına iyileşim deniyor. İzninizle biraz daha ileriye gideyim. Kişi, tüm bu iyileşim merkezlerini reddediyor. Nasıl olacak ? Hemen pes etmeyerek. Bugün istemedi, bir hafta sonra isteyebilir, iki hafta sonra isteyebilir, bir ay sonra isteyebilir. Peki, hiç istemiyor iyileşmek ve aile zarar görüyor. Nasıl olacak ? İki yol çıkıyor ortaya: Kişinin seçimine ve kararına saygı duyup ailenin kendi sınırlarını kesin biçimde belirleyip ödün vermeden kendisini korumaya alması.
İkincisi, vesayet kanunu çerçevesinde zorunlu olarak hastaneye yatırılması. Bunun için avukatla görüşülmesi. Tüm bu aşamalarda ailenin kendi sağlığına dikkat edip, destek alması önemli bir aşama olarak da karşımıza çıkar. ‘ isaaltun.com
NELER SÖYLENDİ?
@
İsa ALTUN

İsa ALTUN

DİĞER YAZILARI BAĞIMLI NASIL İYİLEŞİR Sen içersen o da içer... Bağımlılar ve Tedavi Sosyal Medya Yanlışlarımız Cihaz Bağımlısı Çocuklar Bağımlılık Beyin Hastalığıdır Çocukları İnternet Büyütuyor.. ​​Telefonunuzu Koruyun Pazaryeri dolandırıcılıkları artıyor Öfke ve stres yönetimi Casus yazılımlardan nasıl korunabiliriz? Yıl Sonu Partilerine Dikkat Çocukluk çağı Travmaları Veri Kayıpları Ciddi Risk ​Dolandırıcılardan yeni yöntem. ​Sanal ortamda tuzağa düşmeyin.. ​Arkadaş rezil de eder, vezir de.. ‘Evladım bağımlı mı? ‘ İrade Terbiyesi. ​Sigara intihardır. Tetiği zaman çeker İnternet dünyasında büyümenin getirdiği riskler Mizaç yaklaşımı Madde Bağımlılığı... Sanal Zorbalık Kobilerde Siber Güvenlik Bec saldırıları Eğitim Kurumları Siber Saldırıların Hedefinde! Amatem'den izlenimlerim ​‘ Madde bağımlılığı’ aileleri ve ergenleri tehdit ediyor Madde bağımlısını şiddet değil, destek iyileştirir Seçimlerimiz Kaderimizdir Siber suç ile casusluk beraber büyüyor Çocukların Gıdası Sevgidir Babanın kızına verdiği ders Bağımlı Yakınları Çare Bekliyor!!! Sanal Kumar Yuvalar Yıkıyor İnternette çocuklar ve şifre güvenliği Baba nasihatı Babanın kızına verdiği ders Polisliği sevdiren Hülya Azimli Müdürüme Saygıyla... Hayatımız İnternet Siber güvenlik riskleri ve zorlukları Yüzyılın en değerli petrolü, "Kişisel verilerimiz" Genç Kardeşlerim, Oyun Büyük!!! Vurun Polise Yan yana iki insan birbirine neden bağırır? Sosyal medyada paylaşmadan önce Geleceğini biliyordum Hayat tecrübesi ve zeka.. Başkasının şarz cihazı sizi yakabilir Narkotik şubede görev yaparken... İtiraf Siber vurgunculardan veri tehdidi Bağımlılık Bir Kader mi ? Dijital İtibar Yönetimi Dijital Finans Güvenliği Müşteri odaklı büyüme ​ Duygusal açlık ve yeme bağımlılığı Uygulamalardaki güvenlik açıkları Sanalda Gördüm Seni Mektupla Gelen Dünya Ödülü Yüreklerde İz Bırakanlar Bağımlılık Bir Kader mi ? Bağımlılık Bir Kader mi ? Hayatımız İnternet Alkol masum değil... Çocuğumla anlaşamıyorum... Yüreklerde İz Bırakanlar Bağımlılık Bir Kader mi ? Hepimiz Şehidiz Hayatımız İnternet Tinerin Kokusu Değişmeli Polis Ne İş Yapar Polisiye Diziler Şeytanın Bile Aklına Gelmez İki Alçak Adam Bilhassa işadamları dikkat Polisin özlük hakları Kadına şiddet kader mi? Kötülük artıyor mu? Sanal aleme dikkat Fenomen ama dikkat Ruhların ölümü Okullara bağımlılık dersi konulmalıdır Kol saati kazandınız
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA