DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ali YILMAZ
Ali YILMAZ
Giriş Tarihi : 05-02-2023 21:21

Yeter Söz Milletindir!

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında, “‘Yeter, söz de karar da gelecek de milletindir. 2023’te milletimizin desteğine talibiz” dedi. Bu cümle, iktidar tarafından değil, muhalefet tarafından söylenebilecek bir slogandır. Zira 14 Mayıs 1950’de DP, iktidarda bulunan CHP’yi bu sloganla yenmiştir. Erdoğan’a bu sloganı kim ya da kimler söyletmişse, bir iletişim hatası yapmıştır.

Sormazlar mı, 21 yıllık iktidarınız süresince söz kimdeydi? İşin gerçeği AKP, iktidarda kalmak adına her yol ve yöntemi kullanmaktadır. Siyaset bilimci Onur Alp Yılmaz’ın dediği gibi; “Muhtemelen seçim meydanlarında Menderes’in darağacındaki fotoğraflarını dahi göreceğiz.”  Ne yaparlarsa yapsınlar, tarih tekerrür edecek ve millet; iktidara, “Yeter” diyecektir.

Demokrasi, kişilerin değil, “kurallar ve kurumların” rejimidir.  Ülkemizde uygulanan parlamenter sistemin, “CB Hükümet Sistemi” gibi hiçbir yerde uygulanmayan bir tek adam sistemine dönüştürülmesi, sorunları çözülemeyecek hale getirmiştir. Çünkü yasama, yargı ve yürütme tek elde toplanınca erkler arasında denge bozulmuştur. Ülkenin yeniden ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e dönüşmesi için “millet ittifakı” adayının seçimi kazanması ve ülkenin ehil kadrolara bırakılması gerekir.

Türkiye tarihinde ilk defa bir seçimde, CHP ile “geleneksel değerlere bağlı geniş kitleleri” birleştiren bir ittifak oluşturulmuştur. Bu ittifakın 5 bileşeni; asker ve sivil seçkinlerden oluşan merkezi değil, çevreyi oluşturuyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu ise parti içerisindeki ideolojik-ekipçi bir kadronun muhalefetine rağmen, CHP’yi geniş halk kitleleri ile buluşturma ve Millet İttifakı partilerini bir masada toplama başarısını gösterdi. Kısacası merkez AKP ve destekçileri olurken, CHP’nin ve İYİ Parti’nin yer aldığı Millet İttifakı çevreyi temsil eder hale geldi.

O zaman Erdoğan,  seçim tarihi olarak neden14 Mayıs’ı işaret etti? Seçim tarihinin 14 Mayıs olarak seçilmesi, %70’i temsil eden sağ seçmen üzerinden bir hikâye kurgulanacağını gösteriyor. 2002’den beri AKP’liler; Adnan Menderes’in, Süleyman Demirel’in ve Turgut Özal’ın çizgisinde kendilerini görüyorlar. AKP’den kopanları ise milletin’ blokundan kopmuş olarak nitelendirip, taraftarlarına lanetletiyorlar!

Erdoğan seçim süreci boyunca; Menderes’i idama götüren askeri vesayeti kaldırdığını, milletin milli ve manevi değerlerine ve ülkenin bekasına sahip çıktığını, FETÖ ve PKK terör örgütleri ile mücadele ettiğini, var olan ekonomik sorunları da yine kendisinin çözeceğini iddia edecektir. Acaba bu söylemler, ne kadar doğru?

AKP, sivil ve asker seçkinler tarafından kabul gören bir Parti haline getirilmiştir. 3 (Y) ile iktidara gelen iktidar 3(Y) ile gidecektir. Ülkede ne yasaklar kalkmış ne yoksulluk bitmiş ne de yolsuzluk önlenebilmiştir. Bilakis katlanarak artmıştır. Devletin içinde yasadışı organize örgütleri ile işbirliği yapan ve cinayet işleyen organize çeteler türemiştir. Millet bunlara “dur” diyecektir. “Yeter söz de, karar da milletindir' diyerek “Adnan Menderes'in tek parti diktasını yıktığı 1950 seçimleri gibi” bu iktidar da ilk defa yenilgiyi tadacaktır.

AKP; DP karşıtı olarak düşündüğü CHP’yi, bu sloganla vuracağını düşündü. Lakin silah ters tepti! CHP; Genel Merkez binasına, 'Yeter söz milletin' ifadesi ile Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun yer aldığı bir afiş astı. Bu afiş tartışmaları da beraberinde getirdi. Bir kesim, CHP'nin kendisini yıkan slogana sahip çıkmasını “Yenilginin sloganı ile zafer olmaz" şeklinde sert sözlerle eleştirirken, Erdoğan CHP'yi taklitçilik ile suçladı.

CHP'nin "Yeter söz milletindir" sloganı ve işaretini kullanmasını son derece yerinde ve doğru bir karar olarak görüyorum. Bu slogan ve işaret DP'nin CHP iktidarını devirmesini sembolize ediyor" düşüncesi ideolojik bir saplantıdır. Bu slogan, baskıcı ve otoriter bir iktidara karşı Türk milletinin, “Yeter” demesini ve iktidara bir ders vermesini sembolize eder.

Türkiye'nin çok partili siyasi yaşamında, seçmen ile bütünleşen daha etkili "slogan" ve unutulmayan başka bir" seçim afişi yoktur." Dinlediğimiz büyüklerimiz; “Türkiye'nin dört bir yanını süslediğini... Dillere, gönüllere hitap ettiğini... "Yeter! Söz milletindir!" haykırışı ile yeri, göğü inlettiğini” söylüyor. Sonuç: DP %55 oy ile 416 milletvekili çıkarmıştır.

Köprünün altında çok sular akmıştır. Muhalefete uyan ve çok yakışan bu sloganın AKP’nin tekeline bırakılması, siyaseten büyük hata olur. Zira Ortada ne eski AK Parti ne de eski CHP vardır. Hatta bir kısım siyaset bilimcilerine göre yer değiştirmişlerdir. Belki de tarih tekerrür edecek, Millet İttifakı, %55 oy oranı ile seçimi kazanacaktır. Kim bilir?

1950-2023…Aradan tam 73 yıl geçmiş…"Afiş" hâlâ milletin gönlünde ve dilinde olduğuna ve partiler tarafından paylaşılamadığına göre mutlaka bir hikâyesi de vardır.  Gelelim Hikâyesine:  “Milli Eğitim Bakanlığı yerleşkesinde Bakan Hasan Ali Yücel ile Selçuk Milar konuşuyorlar... Yücel soruyor:
- Demokrat Parti'nin, "Yeter! Söz milletindir!" afişini siz yaptınız değil mi?
Milar yanıt veriyor:
- Evet efendim, altında imzam var.
- Sizi yürekten kutlarım. İnsanda hayranlık uyandıran çok üstün bir başarı.
- Teşekkür ederim. Özellikle sizin beğenmiş olmanız beni çok mutlu etti.
- Asıl sizden biz yararlanmak isterdik.
- Siz benden böyle bir hizmet isteseydiniz yapmazdım. Çünkü ben Türk milletinin demokrasi gerçeğini dinlemesini değil, yaşamasının hasreti içindeyim. O nedenle sizin iktidarı halkın oylarıyla kaybetmenizi ve muhalefetteki partinin iktidara gelmesini istiyorum.
- Peki, ama "Yeter!" sözü ile ne demek istiyorsunuz? Ne yeter?
- Muhalifleri destekleyen vatandaşlara yapılanlar yeter; her gün gazetelerde okuduğumuz tatsız olaylar yeter; devletin görevi olan hizmetlerin muhalefetteki vatandaşlardan esirgenmesi yeter.
- Bu afişi sizden kim istedi?
- Onu size kesinlikle söyleyemem Bakanım.
- Neden?
- Başlarına neler geleceğini bildiğim için.

İşte, o afişin hikâyesi…” (Kaynak: Necati Özkan'ın, "Seçim Kazandıran Kampanyalar" kitabı.)

Sonra ne olmuş dersiniz? Bir kamu görevlisi olan Selçuk Milar, yaklaşık 20 gün sonra Urfa'ya 'jet' tayin…

Sahi 20 yıldır iktidarda olan AKP, tek parti dönemindeki CHP’yi çağrıştırmıyor mu? Ülkeme güneş doğacak ve aydınlık yarınlar kısa zamanda gelecektir. “Geliyor Gelmekte Olan…”

NELER SÖYLENDİ?
@
Ali YILMAZ

Ali YILMAZ

DİĞER YAZILARI Nereden baksan tutarsızlık… Bir zamanlar AKP içinde bir BAKAN vardı Umutlar Başka Bir Bahara Kaldı! Gaziantepli Mennan Usta! Bugün Susmak… “Ol Mahkemenin Hükmüne Derler mi Adalet...” Muhammedi İslam’ı Arıyorum! İYİ Günler Göreceğiz Güneşli Günler “Çirkef Yatağının Ortasında Gülistanlık Olmaz” Benim Liyakatim Herkese Yeter! Baş Başa Bağlı, Baş Meşverete Bağlıdır! Güngörmüşler’ ‘İn Doğuşu Geliyor Gelmekte Olan Böcek Büyük Yara Aldı Milli birliğimizi zedeler. Halkı ayrıştırır ve ötekileştirir. ​Duyarsız Toplum Ve Kelebek Etkisi Haydi Hep Birlikte Düşünelim! Sen-Ben Bizim Oğlan Susan Toplum Ölü Toplumdur Öküz Bokunu ‘’Altın’’ diye Yutturanlar Görmezse Gözün Beni Kör Değilse Görür Beni İçene değil, içilen zehire karşı olun!.. Kimin hissesine düşerse alsın! Seçimde belirleyici parti hangisidir? ​Eski Günlerimiz Olaydı Keşke ​Övücülerin Suratına Toprak Saçınız! Ağustos Böceğinin Şarkısı Ne Olacak Memleketin Hali? Ankara Kulisleri ve İzlenimlerim Demokratik Türk Milliyetçiliği Kırık Cam Teorisi Metafizik Şiirin Üstadı: Sezai Karakoç Kurtarıcılardan Kurtulmak Bırakın Rahat Çalışsınlar!.. Sistem Seçimi ve Muhalefet Var mı Ötesi? Üç kapıdan geç de gel!.. Halep Oradaysa Arşın Burada ​Demagojiyi ve Demagogları Seviyoruz! Bu hayra alamet değil Organize İşler! -1- CAATSA ve Eyy Biden! “Havuç-Sopa” ve Hadsiz Bir Açıklama Pudra Şekeri ve Darbe! İnsanlık Onuru Her Şeyin Üstündedir Üşüyorum Uyuyanlara Ağıt Yandı Yürekler Yandı Maskeli Hırsız- Kravatlı Hırsız Okurlardan Gelenler ​Bir Hekimin Feryadı Değerli Yalnızlık! Dayı, yeni 1 TL basılmış gördün mü? Muhalifsin Sen Muhalif Kal! Dost Acı Söyler Milli Devlet ve Otorite “Güneş balçıkla sıvanmaz” Sular durulur, CHP durulmaz YEĞEN Hayata pozitif bakın Sosyal medyada deprem oldu Yiyin Efendiler Yiyin! Dayı, herkes esnaf olmuş Düttürü Leyla Bandosu! Algı Yönetimi ve Manipülasyon Antalya bu haber ile çalkalanıyor Ne demiş YEĞEN? Ümidim yok YEĞEN Millet sokağa daldı Nedir bu iş? Güç sahibi olan mülktedirler Ne olacak bu milletin hali? Sence politika nedir? Dayı ABD niçin zengin bir devlettir? Şimdi ne olacak? Başka bir TÜRKİYE yok Son Söz Milletindir... Erdemli Şehrin Yöneticisi Yeni Oluşumlar ​ Dayı "dostluk" nedir? Günaydın Dayı Rahmi Turan kuyuya bir taş attı Dipsiz Göl diye bir yer varmış Düşünseler yapmazlar YEĞEN! ​Bu mektup olayı nedir DAYI? ​Bu film izlendikçe gösterimden kalkmaz Bu işte kim kazandı "Büyük İsrail Projesi"nden Suriye ile ilgili bir kesit... Hiç olmazsa başın dik geziyorsun Türkiye'nin yaptığı 'Barış Harekatına' borçludur
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3287
  • 2FENERBAHÇE3285
  • 3TRABZONSPOR3252
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5ÇAYKUR RİZESPOR3248
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3246
  • 7KASIMPAŞA3246
  • 8EMS YAPI SİVASSPOR3244
  • 9BITEXEN ANTALYASPOR3242
  • 10CORENDON ALANYASPOR3242
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3240
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3238
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3237
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3236
  • 16VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 17ATAKAŞ HATAYSPOR3233
  • 18GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3231
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3230
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA