DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ali YILMAZ
Ali YILMAZ
Giriş Tarihi : 07-07-2022 02:33

Güngörmüşler’ ‘İn Doğuşu

-Dayı, yaratıcı olmak konusunu konuşalım mı? İlham perisi hep Batılı insanlara mı geliyor? Tüm yenilikler… Yaratıcı fikirler… Buluş ve icatlar neden oralarda ortaya çıkıyor?
- “Yaratıcılık” konusunu konuşmamız için önce bu kavramı tanımlamamız gerekiyor, Yeğenim. Dini manası ile düşünürsek yaratıcılık; sadece Allah'a ait bir vasıftır. Felsefi anlamda ise “özgün, sosyal yararlılığı olan ürünler ve fikirler üretebilme becerisi” olarak görülüyor. Yaratıcılık çeşitli kaynaklarda, "eski fikirlere yeni kimlikler kazandırma ve bilinenlerden yeni sentezler oluşturma faaliyetleri" olarak da tanımlanmaktadır.
-Resim, müzik ve sanatla ilgilenen kişiler daha yaratıcı oluyorlar, Dayı. Bizde güzel sanatlar ile ilgilenme oranı az olduğundan, yaratıcılık olayı da sınırlı kalıyor.
- İşte bir yanlış daha… Yaratıcı olmayı resim, müzik ve sanatla ilgilenen kişilere özgü olduğunu düşünüyorsan, yanılıyorsun. Olmayan bir şeyi hayal ederek gerçekleştirme, bir şeyleri herkesten farklı bir şekilde yapabilme ya da yeni formüller ve buluşlar… Yaratıcılık değil mi? Yaratıcılık, herkesin gördüğü ile aynı şeyi görmeme durumunun icraata dönüşmesidir.
-Batılılar bizden daha mı akıllı, Dayı? Tüm yaratıcı fikirler oralarda çıkıyor.
-Öyle bir şey yok. Kendimizi aşağılamanın anlamı da yok. Herkes yaratıcı düşünmeye sahiptir, Yeğen. Bazıları için bu doğuştan gelir. Allah onu farklı yaratmıştır. Lakin bazı nedenlerle insanların var olan yaratıcılığı ortaya çıkarılamıyor. Sıkıntı burada!
-Dayı, yaratıcılığın önündeki engeller nelerdir ki, bizde gelişmiyor?
-Öncelikle bizim eğitim sistemimiz insanlara özgüven vermiyor, Yeğen. Biat esaslı ve teslimiyetçi yapı insanların yeteneğinin ortaya çıkmasına engel teşkil ediyor. İnsanlar yaratıcı olduklarına inanmıyor.
Her şey inanmakla başlar.
-Dayı, toplumda temelsiz bir kaygı ve kuruntu var. İnsanların yüzü gülmüyor. Olumsuz düşünen insan, nasıl yaratıcı olacak?
-Varsayımlara boğulan toplumlarda yaratıcılık yeteneği gelişmez, Yeğenim. “Biz bunu yapamayız” anlayışı bizi köreltiyor. Onun için problemlerimizin çözümü için hep kurtarıcı bekliyoruz.
- Dini kurallar, toplum kuralları, aile kuralları, örf ve adetler ve gelenekler bizim gibi toplumları sınırlıyor, Dayı. Yaratıcılık yeteneği özgür ve esnek olmayı gerektirmez mi?
- Hiçbir hak dini, akıl ve bilimi dışlamamıştır, Yeğen. Yok, sayanlar… Uydurulmuş bir dine inanan ve onu istismar edenlerdir. Dediğin gibi, düşüncelerinde özgür olmayan bireyler, yeni fikirler ortaya koyamaz.
-Dayı, yaratıcılık yeteneği gelişmiş toplumlar; genelde mutlu ve huzurlu toplumlardır. Yüzü gülmeyen bir toplum, nasıl yaratıcı olacak?
-Yaratıcı fikirler beynimizin sağ lobunda bulunur, Yeğen. Gördüğümüz, işittiğimiz konular ile sezgilerimiz ve hayallerimiz burada bulunur. Harekete geçirmek için gülmek ve mutlu olmak faydalı olabilir. Bir de biz de risk alma çok azdır. Risk almak, her zaman kötü değildir. İyi bir fikriniz varsa risk almaktan korkmayın! Sonucunda bazen eleştiri ve zarar meydana gelse de… Yanlış yapmaktan korkan insanların çoğunlukta olduğu bir toplumda yaratıcılık gelişmez.
- Dayı, insanın fikri kötü olabilir. İnsan, hata ya da yanlış da yapabilir. En ufak bir şeyde eleştiri, korkutma, bağırma ve cezalandırma olağan şeyler… Yanlış yapmaktan korkan bir toplumda yaratıcılık nasıl gelişir? Çocuklarımızı sürekli kısıtlıyoruz.
-En büyük yanlışlarımızdan birisidir, bu söylediklerin… Önyargılı bir toplum haline getirildik. Ölçüp, biçmeden… Analiz ve değerlendirme yapmadan hemen yargılama safhasına geçiyoruz. Memleket meselleri hakkında iki kelam eden, emekli devlet görevlilerinin hali ortada…
- Yaratıcılığı geliştirmek için neler yapmalıyız, Dayı?
-Sınır ötesi hayaller kur, Yeğen. Nehri bazen aşağı değil, yukarı doğru akıt! Hayal gücünü sınırlama! Karşısına çıkan engellere aldırmadan problemleri çözmeye çalış! Çözemediğin problemler için yeni bir çözüm yolu geliştirme çabası yaratıcılık yeteneğini de geliştirir.
-“Gece gündüz hayal kur!” Bu şekilde yaratıcılık gelişir mi, Dayı. Hiç aklıma yatmadı!
-Sadece oturduğun yerde hayal kurarak bir yere varamazsın, yeğen. Bulduğun yaratıcı fikri hayata geçirmedikten sonra... Hayal kurmak vakit kaybıdır. Yaratıcılık; “merak, kuşku, özgüven, heyecan, çok yönlü olma, önsezileri yüksek olma, sabır, serüvenci olma ” gibi bir takım özellikleri de bünyesinde barındırır. -Ben bizde yaratıcılık yeteneğinin gelişmemesini, öğretmenlerin ve ebeveynlerin yaratıcılığı özendirecek ortamlar oluşturmamasına bağlıyorum, Dayı. Kuru kuruya yaratıcılığın nasıl geliştiğini anlatıyorlar. Bence gençlerdeki yaratıcılık bilincini uyarlamaları daha önemlidir.
- Çok haklısın. Seni teyit etmek için konuyu bir hikâye ile pekiştirelim:
“Öğretmen ders anlatırken, George MacManfus adlı öğrenci arkadaşının resmini yapmaktadır. Ne var ki resim sevgisi lise öğrencisine pahalıya patlar. Kâğıdı hışımla önünden alan öğretmen, onu bir zarfa koyar ve altına da şu notu yazdığı resmi ailesine götürmesini ister: ''Oğlunuz ders dinlemek yerine bütün gün bu resmi yaptı.''
George, akşam babasının eve gelmesini beklerken korku içindedir. Oğlunun ürkek bakışları altında zarfı açan baba hiçbir şey söylemez. Ertesi sabah baba oğul birlikte çıkarlar evden. Okula gittiklerini sanıyorsanız, aldanırsınız! Babası, George MacManus'u The Republican gazetesine götürür ve editöre çizdiği resmi gösterir.
Genç adam, bir hafta sonra çizer olarak işe başlar.
O gece, babası George MacManus'a sıradan bir babanın tepkisini gösterse , '' Ben adam olasın diye çalışırken, sen derste dalga geçiyorsun'' diye çıkışsa yani öğretmenin suyuna gitse, ülkemizde “Güngörmüşler” adıyla yayınlanan, Amerika yüksek sosyetesinde geçen ünlü çizgi roman “Bringing Up Father” doğmamış olacaktı.”

NELER SÖYLENDİ?
@
Ali YILMAZ

Ali YILMAZ

DİĞER YAZILARI Nereden baksan tutarsızlık… Bir zamanlar AKP içinde bir BAKAN vardı Umutlar Başka Bir Bahara Kaldı! Gaziantepli Mennan Usta! Bugün Susmak… Yeter Söz Milletindir! “Ol Mahkemenin Hükmüne Derler mi Adalet...” Muhammedi İslam’ı Arıyorum! İYİ Günler Göreceğiz Güneşli Günler “Çirkef Yatağının Ortasında Gülistanlık Olmaz” Benim Liyakatim Herkese Yeter! Baş Başa Bağlı, Baş Meşverete Bağlıdır! Geliyor Gelmekte Olan Böcek Büyük Yara Aldı Milli birliğimizi zedeler. Halkı ayrıştırır ve ötekileştirir. ​Duyarsız Toplum Ve Kelebek Etkisi Haydi Hep Birlikte Düşünelim! Sen-Ben Bizim Oğlan Susan Toplum Ölü Toplumdur Öküz Bokunu ‘’Altın’’ diye Yutturanlar Görmezse Gözün Beni Kör Değilse Görür Beni İçene değil, içilen zehire karşı olun!.. Kimin hissesine düşerse alsın! Seçimde belirleyici parti hangisidir? ​Eski Günlerimiz Olaydı Keşke ​Övücülerin Suratına Toprak Saçınız! Ağustos Böceğinin Şarkısı Ne Olacak Memleketin Hali? Ankara Kulisleri ve İzlenimlerim Demokratik Türk Milliyetçiliği Kırık Cam Teorisi Metafizik Şiirin Üstadı: Sezai Karakoç Kurtarıcılardan Kurtulmak Bırakın Rahat Çalışsınlar!.. Sistem Seçimi ve Muhalefet Var mı Ötesi? Üç kapıdan geç de gel!.. Halep Oradaysa Arşın Burada ​Demagojiyi ve Demagogları Seviyoruz! Bu hayra alamet değil Organize İşler! -1- CAATSA ve Eyy Biden! “Havuç-Sopa” ve Hadsiz Bir Açıklama Pudra Şekeri ve Darbe! İnsanlık Onuru Her Şeyin Üstündedir Üşüyorum Uyuyanlara Ağıt Yandı Yürekler Yandı Maskeli Hırsız- Kravatlı Hırsız Okurlardan Gelenler ​Bir Hekimin Feryadı Değerli Yalnızlık! Dayı, yeni 1 TL basılmış gördün mü? Muhalifsin Sen Muhalif Kal! Dost Acı Söyler Milli Devlet ve Otorite “Güneş balçıkla sıvanmaz” Sular durulur, CHP durulmaz YEĞEN Hayata pozitif bakın Sosyal medyada deprem oldu Yiyin Efendiler Yiyin! Dayı, herkes esnaf olmuş Düttürü Leyla Bandosu! Algı Yönetimi ve Manipülasyon Antalya bu haber ile çalkalanıyor Ne demiş YEĞEN? Ümidim yok YEĞEN Millet sokağa daldı Nedir bu iş? Güç sahibi olan mülktedirler Ne olacak bu milletin hali? Sence politika nedir? Dayı ABD niçin zengin bir devlettir? Şimdi ne olacak? Başka bir TÜRKİYE yok Son Söz Milletindir... Erdemli Şehrin Yöneticisi Yeni Oluşumlar ​ Dayı "dostluk" nedir? Günaydın Dayı Rahmi Turan kuyuya bir taş attı Dipsiz Göl diye bir yer varmış Düşünseler yapmazlar YEĞEN! ​Bu mektup olayı nedir DAYI? ​Bu film izlendikçe gösterimden kalkmaz Bu işte kim kazandı "Büyük İsrail Projesi"nden Suriye ile ilgili bir kesit... Hiç olmazsa başın dik geziyorsun Türkiye'nin yaptığı 'Barış Harekatına' borçludur
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3493
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 7KASIMPAŞA3346
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 9CORENDON ALANYASPOR3345
  • 10EMS YAPI SİVASSPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3441
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3339
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3336
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA