DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aydın ÇEVİK
Aydın ÇEVİK
Giriş Tarihi : 19-04-2022 02:39

50 Soru 50 Cevap -1-

Hangi ittifaktasınız? Neden Cumhur İttifakı’nda değil de Millet İttifakı’nda yer aldınız?
 
Saadet Partisi, bir ittifakın paydaşı olarak değil, bizatihi milletden iktidar talep etmek için siyaset yapıyor ve faaliyetlerini sürdürüyor.
Saadet Partisi siyasetinde “öteki” ve “karşı mahalle” gibi kavramlara, ötekileştiren ve kutuplaştıran tutumlara yer yoktur. Ülkenin birliğini her şeyin önünde tuttuğundan dolayı bütün bireylerle, bütün kesimlerle, bütün siyasi partilerle irtibatta olmayı ve iletişim kurmayı gerekli görüyor ve önemsiyor.
Daha kesin ve keskin bir söylemle; meşruiyetini anayasadan ve milletden alan her kişiyle ve partiyle iletişime ve iş birliği süreçlerine makul bakan bir partidir. Yapmış olduğu işbirliklerinde ve ittifaklarda bulunduğu masalarda milletin hayrına ve faydasına olan çalışmalara vesile olacak, zararına olan politikalara engel olacak durumu esas alır
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, sanılanın ve söylenenin aksine koalisyonları ortadan kaldıran, parti sayısını azaltan bir etki üretmemiş, aksine bütün partiler üzerinden diğerleriyle iş birliği yapma, seçim süreci ortaklığı oluşturma baskısı üretmiştir.
Cumhurbaşkanı seçiminde %50+1 seçilme şartı ve iki turlu seçim yöntemi, partilerin tamamına ittifak baskısı yapmaktadır. İdeal olan ile reel olanın kıyasının bir sonucu olarak şunu görmek gerekir ki bugünkü siyasi tablo ve vatandaşlarımızın siyasi yönelimleri, hiçbir partiye ve kişiye %50+1 oranına ulaşma imkânına kavuşturmamaktadır. Parlamenter sistem, seçim sonrası koalisyonlar ile ortaklık iradesine zemin hazırlarken Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi seçim öncesi süreçte bir ortaklık, ittifak dayatması yapmaktadır. Sözün özü ittifak paydaşı olmak, bir tercih değil zorunlu bir terkiptir.

Bugün itibarıyla fikirler, ülkenin durumuna, siyasal sistemin değişimine dair güncel durumu tespit ve çözüm önerilerinde yakınlığı Millet İttifakıyla teması mümkün ve gerekli kılmaktadır. Benzer şekilde AK Parti de fikri kulvarı noktasında yakın olduğu partilerle ittifak içinde bulunmaktadır.
 
Seçimde en çok oy alan partinin dahi ittifak paydaşı olmak zorunda olduğu bir sistemde “Niçin ittifak içindesiniz?” sorusu, bu kadar yanlış bir sistemi kurmak suretiyle siyasi partileri münhasır davranma imkânından yoksun bırakma tavrı nedeniyle de Cumhur İttifakında neden olmadığımız sorusu anlamını yitirmektedir.

 Millet İttifakı ile hareket edilmesi gerekliliği temelde üç madde ile açıklanabilir:
Birincisi, Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine geçiş aşamasında bugün yaşanan olumsuzlukları ısrarla dile getirmiştik. Şu an muhalefet partilerinin iktidar üzerindeki denge, denetim hakkı ve yetkisi ortadan kalkmıştır. Bu nedenle de güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişi istemektedir. Cumhur İttifakı’nı oluşturan partiler devletin yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirlerinden bağımsız ancak birbirleriyle ahenk ve koordinasyon içerisinde çalışma yönünü zaafa uğratan ve bütün yetkileri tek bir kişiye bağlayan Başkanlık Sisteminde ısrar etmektedirler. Millet İttifakı’nı oluşturan partiler olarak Saadet Partisi ise “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi” istemekte. Bu sorun aşılmadan diğer problemlerin çözüme kavuşamayacağına inanıyor.

İkincisi, Saadet Partisi olarak 1980 darbesi ürünü olan %10 seçim barajını kaldırılmasını, milletin iradesinin Meclis’e tam yansıması gerektiğini ifade etmelerine rağmen AK Parti iktidarı barajı kaldırmamıştır. Getirilen sistemle birlikte hem iktidar olmak hem de baraj duvarını sorunsuz aşmak için partilerin ittifaklarda olması kaçınılmaz olmuştur.

Üçüncüsü, iktidarın siyasi rant ve seçim kazanma uğruna kutuplaştırıcı siyaseti kapsamında Türkiye’yi sağcı-solcu, dindar-dindar olmayan, laik-anti laik, alevi-sünni ve benzeri ayrıştırıcı yaklaşımını ve politikasını; ülkemizde yaşayan insanlarımızın birlikteliğini, beraberliğini, kardeşliğini, kucaklaşmasını bozacak siyasi taktikleri ve hesapları bozarak ülkemize ve milletimize hizmet etmektir. Sonuç olarak Türkiye’miz bugün ekonomi, dış politika, eğitim, hukuk başta olmak üzere diğer birçok alanlarda tıkanmışlık yaşamaktadır.

Ülkemizin bu tıkanmışlığını toplumumuzun tamamını kapsayan büyük ve geniş bir uzlaşı masası kurarak aşacağız. Bu ülkemiz için hem bir ihtiyaç hem de bir zorunluluktur.

Bunun için bir umut ve çıkış yolu arayan insanımızın yüreğine su serpmek, Türkiye’nin ortak sorunlarına ortak çözümler bulmak üzere 6 siyasi parti lideri bir araya gelmiştir. Bu altı siyasi partinin bir araya gelişi, bu partilerin kendi programlarını kendi farklılıklarını yok sayarak bir araya geldikleri anlamına gelmemektedir. Saadet Partisi ve diğer siyasi partiler kendi farklılıklarının farkında olarak şartların mecburiyeti, seçim sisteminin zorlaması ve kanuni bir zorunluluktan dolayı Türkiye’mizin ortak sorunlarının çözümü için bir araya gelmişlerdir. Aziz milletimizin bu gayretimizi takdirle karşılayacağından endişemiz yoktur
 (Devam edecek)
NELER SÖYLENDİ?
@
Aydın ÇEVİK

Aydın ÇEVİK

DİĞER YAZILARI İslam’ın emrettiği beş temel esastan biri de zekâttır Ramazan sevinci "Mülk Sûresinden Mesajlar" "Rahmet ve Mağfiret İklimi: Üç Aylar" "Evliliklerimiz Kolay Olsun" Ezan ve Kurban Önce Rabbini Razı et!... Toplumsal Huzurun Kaynağı Yeni bir yıl, yeni umutlar demektir Yolculuk Çok Kısa ​Onurlu bir destan 50 Soru 50 Cevap -7- 50 Soru 50 Cevap -6- 50 Soru 50 Cevap -5- 50 Soru 50 Cevap -4- 50 Soru 50 Cevap -3- 50 Soru 50 Cevap -2- Günahlardan arınma ayı:RAMAZAN Üç ayların manevi gölgesi Engelleri Sevgiyle Aşalım Şiddet İnsan Onuruyla Asla Bağdaşmaz Afetler Hepimizi Derinden Üzmektedir Kurban ibadeti ve Kurban bayramı önemi İslam medeniyeti, merhamet ve güzel ahlak Filistin ve Kudüs Meselesine Genel Bir Bakış Ramazan Bayramı bu yılda mahzun… Hüznü de sevinci de bir arada yaşıyoruz Göç ve Çarpık Kentleşme Medya Üzerinden Yapılan Algı İfsadı Ekonomik ve Sosyal Yapının Bozulması Ahlaki Bozulmanın Aile Üzerindeki Etkileri Aile Yapısı ve Etki Analizi Aile, Temel Yapı Taşıdır O, Allah’ın varlığa merhametinin bir tecellisidir Maskeler Virüs Yaymasın Faizin propaganda şekli!.. Neymiş efendim idam cezası kaldırılmış! Kurban ibadeti, Sevinç ve Hüzün Bayramı-2- Kurban ibadeti, Sevinç ve Hüzün Bayramı-1- 15 Temmuz, onurlu bir destanın adıdır Vedalaşmanın hüznünü yaşıyoruz Kadir gecesini hep birlikte idrak ve ihya edeceğiz Duygusal bir hikaye.. Tüm evlatlara ithaf olunur..!!! Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan Rabbimizin engin rahmetine sığınalım Hayat durgun bir nehre dönüştü İnsanlık ders almayacak mı? Erbakan Hocayı anlamak 3 Erbakan Hocayı anlamak 2 Erbakan Hoca’yı anlamak İlhakın adı, sözde barış planı Depremle birlikte ülke gündemi birden değişti Eleştirinin, aykırı bir yorumu Dur daha bitmedi! ​Aile çökerse toplum da çöker...3 Aile çökerse toplum da çöker...2 Aile çökerse toplum da çöker... Kural yok... Evin mahremi olmak Neden böyle oldu? Muhteşem bir yazı... Neden böyle oldu? Ya kurgu ya gerçek yoksa her şey geçecek Hakiki bir ‘var olma’ mücadelesi ​Regaip Gecesi ve Fazileti Eşitsizlik sorunu İnsanlığımız yok oluyor Ruh sağlığı yasası ​Milli Piyango illeti ​Kaç dostunuz var ? Adalet Alkol aklımızı başımızdan alır Türkçedeki yabancı kelime ve sözcükler ​Dizilerin Hayatımıza Etkisi Eğitim anlayışımız Dilin önemi ve dilimize sahip çıkalım
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3390
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 7KASIMPAŞA3346
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 9CORENDON ALANYASPOR3345
  • 10EMS YAPI SİVASSPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3341
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3339
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3336
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA