GÜNDEM
Giriş Tarihi : 16-04-2019 23:17

Güvenilir gıda farkındalığı

Kepez İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen "Sağlıklıyım Çünkü Güvenilir Gıda Tüketiyorum" konulu resim sergisinin açılışı yapılan törenle gerçekleştirildi.

Güvenilir gıda farkındalığı
Kepez İlçesi’ndeki 54 okuldan 4’üncü sınıf öğrencilerinin katılabildiği resim yarışmasında dereceye giren öğrenciler de yapılan tören kapsamında ödüllendirildi. Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde düzenlenen törene; Kepez İlçe Kaymakamı Hamdullah Suphi Özgödek, Antalya Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Serbülent Ünal, Kepez İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bilge Gözen, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp pek çok öğrenci ve veli de katılım gösterdi.

“Değerli buluyorum”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende konuşan Kepez İlçe Kaymakamı Hamdullah Suphi Özgödek, yapılan etkinliğin çok faydalı ve anlamlı olduğunu ifade etti. Özgödek, “Üzerinde durduğumuz konu son derece önemli çünkü bir tarafta sağlık bir tarafta tarım var. Güvenilir gıda konusu direk sağlığımızı etkilediği için de ‘Sağlıklıyım çünkü güvenilir gıda tüketiyorum’ sloganını çok değerli buluyorum. Dünyada sağlıklı beslenmek kadar önemli bir şey belki de yoktur. Sağlıklı beslenebilmek için de yediklerimize içtiklerimize dikkat etmek icap eder. Dolayısıyla bununla ilgili bilinçlenmek gerekir. Bu bilinçlenmenin sağlanmasında da bu tarz projeler son derece anlamlı ve güzeldir. Bu projeye verilen desteğin devam ettirilmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

Çocuklara nasihat verdi
Özgödek konuşmalarının devamında çocuklara şöyle seslendi: “Abur cubur yemekle hayatınızı perişan edebilirsiniz. Bu belki kısa vadede gerçekleşmeyebilir ama uzun vadede sağlığınızı bozarsınız. Bu da sürekli bir sorun olarak karşınıza çıkar. O yüzden de sağlıklı beslenmeye dikkat edin. Şekerden mümkün mertebe uzak durmaya çalışın. Şeker birçok hastalığa sebebiyet vermek suretiyle insanın ömrünü kısaltır. Organik beslenmeye de önem verin. Vücudunuzun temel ihtiyaçlarını karşılamak için dengeli bir şekilde beslenmeye dikkat edin. Böyle yaptığınız takdirde belki de 90-100 sene yaşabilirsiniz. Eğer bunları yapmazsanız 40-50’li yaşlarda ömrünüz sona erebilir. Bu da ülkemiz için enerji, zaman ve insan kaynakları israfına yol açacaktır.”

Sağlıklı beslenme vurgusu
Daha sonra konuşan Antalya Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Serbülent Ünal da sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti. Ünal, “İlçe müdürlüğümüzü yaptığı bu etkinlik dolayısıyla tebrik ediyorum. Bakanlığımızın bu kapsamda farkındalık yaratmak istediği 2 grup var; bunlardan biri kadın üreticilerimiz diğeriyse çocuklar. Biz 19 ilçemizin tamamında kadın üreticilerimize yönelik eğitimler düzenliyoruz. Çocuklarımıza da milli eğitim müdürlüğümüzle birlikte hem tarımı hem de tarladan sofraya güvenli gıdaya nasıl ulaşılır onu öğretmeye çalışıyoruz. Esasen tüm sıkıntılar sağlıklı beslenememekten kaynaklanıyor. Kadın üreticilerimiz aracılığıyla sağlıklı üretimi sağlamaya çalışırken çocuklarımızda da bu farkındalığı oluşturmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Hedef;bilinçli tüketim
Kepez İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bilge Gözen, “Ülkemizde artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak tarımın ana görevidir. Bu besin ihtiyaçlarının tarladan sofraya; güvenli ve sürdürebilir bir şekilde sağlanması ve denetlenmesi bakanlığımızın çalışma alanlarındandır. Bu kapsamda tüketicileri bilinçlendirmek amacıyla ilçemizin belirli yerlerinde açmış olduğumuz gıda bilgilendirme standları ve okullarımızda düzenlenen eğitimlerle öğrencilerimizin gıda zehirlenmeleriyle gıda alerjilerine sebep olacak gıdalar konusunda farkındalıklarını artırmak ve gıda alışverişleri yaparken dikkat edecekleri hususları pekiştirmek suretiyle bilinçli tüketim hedeflenmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

5 bin öğrenciye eğitim verildi
Bu kapsamda öğrencilere pek çok eğitim verdiklerini de dile getiren Gözen, açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi: “Sağlıklı nesiller için bilinçli tüketici olmak gerekir. Bu ise ancak gelecek nesillerin ilgili konularda artan bilgisiyle gerçekleşebilecektir. Bu kapsamda ilçe müdürlüğü olarak 2018 yılında 35 okulumuzda 2 bin 980; 2019 yılındaysa şimdiye kadar 15 okulumuzda 1941 öğrencimize eğitim verilmiştir.  Bu eğitimler artarak devam edecektir. Bu kapsamda verilen eğitimlerin istenen amaca ulaştığını görmek ve daha fazla kişiyi bilgilendirmek amacıyla Kepez İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kepez Belediyesi’nin katkılarıyla ilçemizdeki 54 ilkokuldaki 4’üncü sınıf öğrencilerine resim yarışmasını düzenledik. Bu tarz etkinlikleri önümüzdeki yıllarda daha da geliştirerek düzenlemeyi planlıyoruz. Bu tür etkinliklerin öğrencilerimizin farkındalıklarını artıracağı kanaatindeyiz.”

“Umarım çocuklarımızı bilinçlendiririz”
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ise, projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Alp, “Güvenilir gıda, 50 yıl önce alınması gereken bir karardı. Her ne kadar karar yeni alınmış da olsa ülkemiz ve geleceğimiz adına alınan kararlar önemlidir. Bu noktada bakanlığımıza ve üniversitelerimize çok teşekkür ediyorum. Üniversitelerimizde ziraat mühendisleri yetiştirerek biz tarımcılara güvenilir gıda yetiştirmemizde yardımcı olduğunuz için de sizlere saygı duyuyorum. Bu tarz projelerin de tüm Türkiye’ye yayılmasını diliyorum ve umarım güvenilir gıda konusunda çocuklarımızı bilinçlendiririz diyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Konuşmaların ardından resim yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi.
CEYLAN YAŞAR
Gazete AntalyaGazete Antalya