SAĞLIK ve YAŞAM
Giriş Tarihi : 01-04-2019 21:26

Bahar alerjisine dikkat

Antalya’da havaların düzelmesi ve bahar ayının gelmesiyle birlikte uzmanlar bahar alerjisi konusunda çocuklar ve yetişkinlerde görülebilecek belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söylediler.

Bahar alerjisine dikkat
Yerel seçimlerin ardından okulların tatil olması ve Antalya hava durumu için yapılan açıklamalara göre güneşli bir hafta yaşanacağı görülüyor.

Okulların tatil olması ve hava durumunun iyiye gitmesinden dolayı uzmanlar dışarıya çıkacak vatandaşları bahar alerjisine karşı uyardı. Bahar aylarında havadaki polenlerin en yoğun olduğu dönemde çocuk ve yetişkinlerde en sık görülen alerjik belirtilere dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar,  alerjiden korunmanın mümkün olabileceğini ve dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdiler.

Belirtilere dikkat
Bahar alerjisi özellikle; ağaçlar, çim ve yabani ot polenlerine alerjik yakınmalar gelişmesine denilir. Aralık ayı sonundan (servi ağacı gibi) ağustos sonuna kadar (çim poleni gibi) polen dönemi başlar. Ancak msonu ile haziran ayı arasında kalan dönem, havadaki polenin en yoğun olduğu dönemdir. Bu aylarda polenlere duyarlılığı olan çocuk ve yetişkinlerde; hapşırık, burun akıntısı ya da tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı, kızarma ve sulanma, boğaz, ağız, burun ve kulaklarda kaşıntı, koku alamama, şakak ve alında ağrı, yorgunluk, polenin temas ettiği açık vücut bölgelerinde kurdeşen (ürtiker) şeklinde döküntüler görülebilir. Astım tanısı alan hastalarda ise bahar döneminde; göğüste sıkışma, nefes darlığı, hışıltı ve öksürük belirtileri ortaya çıkabilir.

Alerji aşısı olunmalı
Antalya’da yaşanan güzel havalar ve okulların tatil olmasıyla birlikte velileri uyaran uzmanlar, bahar döneminde bu yakınmaları olan hastaların, tedavi için hekime başvurmaları gerektiğine dikkat çektiler. Duyarlı oldukları polen belirlenmesi durumunda, erişkin ve çocuk alerji hekimleri tarafından gerekliyse alerji aşısı olarak bilinen immünoterapi önerilebileceğini söylediler.

Korunma önerileri
Uzmanlar bahar alerjisinden korunmak için önerilerde bulunurken şunlar kaydedildi: “Polenlerin burun içine girmesini engelleyenjelleri burnun etrafına sürerek kullanabilirsiniz. Göz çevresini tamamen saran bir güneş gözlüğü tercih ederek, gözlerinizin polenle temasını azaltın. Dışarıdan eve geldiğinizde kendinizin ve çocuğunuzun kıyafetlerini değiştirip duş alın. Mümkün olduğunca kapalı alanda bulunun.  Evinizin pencerelerini özellikle sabah saatlerinde kapalı tutmaya özen gösterin. Arabanızda polen filtresi kullanın. Evde HEPA filtreli elektrik süpürgesi tercih edip temizliği onun ile yapabilirsiniz.”

Yapılmaması gerekenler
Bahar aylarında alerjik reaksiyonlara maruz kalmamak için yapılması gerekenlerin yanı sıra yapılmaması gerektiğine de dikkat çeken uzmanlar şöyle dedi: “Çimlerde yürümek veya çim biçmek gibi faaliyetlerden uzak durun.  Dışarıda çok fazla vakit geçirmeyin. Ev içerisinde taze çiçek bulundurmayın. Sigara içmeyin ya da sigara içilen ortamda bulunmayın.  Kıyafetlerinizi dışarıda kurutmayın. Çünkü açık havada polenler kıyafetlerinize yapışabilir. Evde polenlere duyarlılığı olan çocuk veya yetişkin bir birey var ise polenleri dışarıdan ev içerisine taşıyabileceği için evinize hayvanların girmesine izin vermeyin.”
 GONCA ÖZTÜRK
 
Gazete AntalyaGazete Antalya