YEREL YÖNETİM
Giriş Tarihi : 26-03-2019 22:59

ATSO’dan itidal çağrısı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin 31 Mart yerel seçimleri ile ilgili itidal çağrısı yaptı. Çetin, “Seçimlerin birbirimizi kırmadan, incitmeden, demokratik bir olgunlukla yapılmasını ve Antalya'ya hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

ATSO’dan itidal çağrısı
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Mart ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer başkanlığında yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı.
Toplantıda konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, ülke ve kent ekonomisi ve gündemi hakkında değerlendirme yaptı. Bu yıl turizmde tüm zamanların rekoruna hazırlanan Antalya'da Vali Münir Karaloğlu ve sektör temsilcilerine göre 16 milyon yabancı, 5 milyonun üstünde de yerli ve yazlıkçı turist beklendiğini hatırlatan ATSO Başkanı Davut Çetin, yoğun turist akışının yaşanacağı bu yıl için uyarılarda bulundu.

“Yatak sayısının yetmeyeceği konuşuluyor”
Nisan ayı itibarıyla turizm sezonuna girileceğini söyleyen Çetin, “Turizm, bu yıl Türkiye ve Antalya için her zamankinden daha önemlidir. Ümidimiz sezonla birlikte piyasanın canlanması, turizmin Antalya ekonomisine ve döviz gelirlerine beklenen katkıyı sağlamasıdır. Gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekse başta Valiliğimiz olmak üzere, bütün Antalya kurumları olarak bu konuda yoğun çaba harcıyoruz. Berlin ve Moskova fuar tanıtımlarımız başarılı geçti ve olumlu izlenimler edindik. Fuarda görüştüğümüz turizmcilerin tamamının beklentisi iyi yönde. Alman Seyahat Acentaları Birliği Ocak sonu itibarıyla Türkiye erken rezervasyonlarının %58 arttığını açıkladı. Antalya, Akdeniz’de en hızlı yükselen destinasyon durumunda.Hatta Rusya pazarıyla birlikte yazın Türkiye'de yatak sayısının yetmeyeceği konuşuluyor. Sezonda toplamda %20’ler düzeyinde turist artışını, fiyatları da %10-15 düzeyinde yükselterek gerçekleştirirsek, güzel bir sezon geçiririz” dedi.

“Sosyal medya tanıtımı güçlendirilmeli”
ITB Berlin fuarında Avrupa pazarında dijital turizm ve çevre konusunun giderek daha fazla önem kazandığını gözlemlediklerinin altını çizen Çetin, “Küresel rekabetin her platformda yoğunlaştığını görüyoruz. Asya ülkeleri, Avrupa pazarında her geçen gün daha aktif oluyorlar. Bir tarafta turizmde teknolojiyle, dijital turizmle yarışma artıyor, diğer tarafta kültür tanıtımları daha güçlü yapılıyor. Turizmde iddialı ülkeler, sosyal medya ile, gastronomiyle, kültürle, sanatla küresel tanıtım yapıyorlar. Türkiye olarak biz de Göbeklitepe, Aspendos, Gaziantep baklavası gibi birçok değerimizle tanıtım yapıyoruz. Dünya her alanda dijitalleşmenin nimetlerinden yararlanırken biz de dijital turizmi özellikle tanıtım alanında daha iyi değerlendirmeliyiz. Tanıtıma katkı yapmak için, ATSO olarak bir dönem sosyal medya tanıtım kampanyaları düzenlemiştik.Türkiye’nin ve Antalya’nın günlük hayatı yansıtan sosyal medya tanıtımlarını mümkün olabildiği kadar güçlendirmeliyiz” dedi

“Protokol yaptık”
ATSO olarak Mart ayı faaliyetlerinden bahseden Çetin, “TOBB akreditasyon sisteminde A seviye mükemmel oda derecesi aldı. Şubat ayında kadın ve genç girişimci kurullarımızı belirlemiştik. Arkadaşlarımız görevlerine başladılar. Ziraat bankamızın desteğiyle, müteahhitlerimizin katkısıyla faizi 0.98’e çekerek 120 ay vadeli 750 bin liraya kadar kredi kullandırmak için protokol yaptık” ifadelerini kullandı.

“İş garantili okullar”
TOBB olarak Milli Eğitim Bakanlığı’yla 81 ilde 81 meslek lisesinin yönetiminde Odaların yer alması konusunda bir protokol imzaladıklarını ifade eden Çetin, “Biz de ATSO olarak Muratpaşa Endüstri Meslek Lisesi’nin yönetiminde olacağız. Odalar, Meslek Liselerinin yönetimlerinde aktif olurlarsa piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikte elemanları yetiştirebiliriz. Meslek liselerini iş garantili okullar haline getirebilirsek, işte o zaman ne nitelikli eleman sorunu kalır ne de işsizlik rakamları bu kadar yüksek olur.Meslek lisesine giden genç oranı bizde %40’larda, o da hepsi teknik lise değil. Oysa bu oran İsviçre, İtalya, Belçika, Finlandiya, Avusturya’da  %70’lerdedir. Sanayisi güçlü ülkeler teknik liseleri güçlü olan ülkelerdir. Teknik liseleri çırak, kalfa değil, girişimci yetiştiren, iş garantili okullar olarak görmeliyiz. Çocuklarımızı genel lise ve üniversite rutinliğinden kurtarmalıyız” diye konuştu.

 “Rekabet kurulu incelenmeli”
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’la yaptıkları toplantının öneminden bahseden Çetin, “Sayın Bakana toptancı haller, işyeri ruhsatları, ticaret sektörünün sorunlarıyla ilgili birçok konuyu ilettik.  Ticaret bakanımıza Toptancı haller ile ilgili olarak üretici ve tüketici hallerinin farklı ele alınması gerektiğini de ifade ettik. Ekmek fiyatı ve tanzim satış konularını da konuştuk. Sayın bakan üretici hallerinin ayrı değerlendirilmesi gerektiği görüşümüzü haklı buldu. Bu konuları önümüzdeki haftadan itibaren birinci gündem konusu olarak görmek istiyoruz.  Sayın Bakan, geçtiğimiz hafta da Perakende Ticaret yasasının değişeceğini, market markalarına sınır geleceğini, yöresel ürünlere raf ayrılmasının zorunlu olacağını açıkladı. Yerel ürün rafı ve market markalarına sınırlama getirilmesi geçmiş yıllarda bizim de gündeme getirmiş olduğumuz konulardı.  Daha önemli sorun büyük zincirlerin bazı ürünlerde bir veya az sayıda marka bulundurmasıdır. Bir üründe az sayıda marka varsa, orada tekelleşme vardır, Rekabet kurulunun incelemesi gerekir” diye kaydetti.

“Zincir marketlere sınır”
Yöresel ürünlere raf ayrılmasının Oda gündeminde olduğunu söyleyen Çetin, “Yasada yer aldı, zorunlu, ama uygulanmıyor.Yerel ekonomiyi desteklemek için mutlaka çok özel ürün olmasına ihtiyaç yoktur. Elmalı'nın kooperatifi, süt, yoğurt, yağ üretiyor, birkaç yerde mağazada satıyor, az kişi biliyor, çünkü marketlere giremiyor. Perakende ticaret ve zincir marketler konusu 8. grubumuzun aylık gündemindeki konu olmuştur. Arkadaşlarımız bu mağazaların kaldırım işgalleriyle kötü örnek olduklarını,  promosyon indirimleriyle haksız rekabet yaptıklarını, zincir marketlere sınır getirilmesini talep etmektedirler. Eğer yasa değişecekse, zincir marketlerin açılışına da AVM'ler gibi şartlar getirilmeli, Odalara da görüş sorulmalıdır” dedi.

“Karamsarlığa yer yok”
Ekonomi ve piyasadaki sorunların önemli olduğunu, ama aşırı karamsarlık ve ümitsizliğe yer olmadığını söyleyen Çetin, "Geçen yıl son 3 ayda ekonomi küçülmeye başladı, bu üç ayda küçülme artarak devam etti. Bu yıl Türkiye ekonomisinde ciddi büyüme beklentisi olmadığını görüyoruz. Otomobil, beyaz eşya, konut satışlarına baktığımızda hepsinde geçen yıla göre gerileme yaşanmaktadır. Otomobil satışında düşüş yüzde 40-50 arasında, beyaz eşya ve konutta yüzde 15-20 arasında. Ekonomi yönetimi enflasyonu düşürmek ve dövizi artırmamak için faizi yüksek tutmak zorundadır" diye kaydetti.

“Mali plana ihtiyaç var”
Seçim sonrasında mali plana ihtiyaç olduğunu söyleyen Çetin, “Merkez bankasının faiz politikası, ertelenen kredilerin ne olacağı, elektrik ve akaryakıt fiyatları, bütçede hangi adımların atılacağı önemli konulardır. Bu sorunları ele alan ve çözüm yollarını netleştiren gerçekçi bir plan, güven tesisi için en önemli araç olacaktır. Ayrıca, ekonomik ve sosyal konseyin toplanması, atılacak adımların uzlaşma ile belirlenmesi de ekonomide toparlanmaya katkı yapar” şeklinde konuştu.

“Dijital hafıza”
Antalya’da turizmde olumlu veriler olduğunu hatırlatan Çetin, “Çalışan sayısı Türkiye'de gerilerken Antalya'da %4 artış vardır. Kayıtlı girişimci, esnaf sayısı artmaktadır, fakat tarımda kayıtlı üretici azalmaktadır. Diğer taraftan Odamıza yeni kayıt sayısı Ocak-Şubat toplamında geçen yıla göre %12,8 oranında düştü. Finansman sorunu çek ve senet verilerine yansıyor. Vergi indirimlerinin de etkisiyle vergi tahsilatı düşüktür. Nisan ayı ile birlikte turizmin canlanması, mayıs-haziran döneminde tarım üretiminin artmasıyla piyasada iyileşme olacağını tahmin ediyoruz. Yabancı turist sayısının 15 milyonu aşması muhtemeldir. 3-4 milyon da yerli turist ve yazlıkçı bekliyoruz. Bizim asıl bu varlığı nasıl daha iyi değerlendiririz hususunu konuşmamız gerekiyor. Tanıtım konusunu konuştum, bizim dijital hafıza çalışmamız da devam ediyor. Ayrıca kent merkezinde ticaretin kalitesini artırmak için çalışmalıyız” ifadelerine yer verdi.

“İşbirliği yapmalıdır”
Oda olarak kentle ilgili yapılması gerekenlerden de bahseden Çetin, “Dönerciler çarşısı yeme-içme yeri iken, son dönemde farklı ürünler satılmaya başladığını görüyoruz. O bölge şık bir yeme-içme ve yöresel ürünler pazarı olarak değerlendirilebilir. Bu konuları önümüzdeki haftadan sonra, belediye başkanlarımızla birlikte hızla ele almalıyız. Tekstil grubumuzla vitrin yarışmasını kent merkezinde ticaretin kalitesini artırmak için yapıyoruz. Kaleiçi, Kalekapısı ve çevresinde mağazalar daha düzgün ve disiplinli olmalıdır. Cadde esnafı caddeyi geliştirmek için ortak çalışma, işbirliği yapmalıdır. Her yıl kent merkezini canlandıracak etkinlikler düzenlemeyi konuşuruz, ama tüm kurumlar biraraya gelmediğimiz için istediğimiz etkiyi sağlayan etkinlikler düzenleyemiyoruz. Bu konuda tüm ilgili kurumlar ve STK'larla ortak bir etkinlik programı belirleyerek hareket etmemiz gerekiyor. SİAD lar ve TMMOB Odaları ile rutin toplantılar ile biraraya geldiğimiz bir yapı oluşturduk. Önümüzdeki süreçte bu konuda da bir ilerleme sağlayacağımıza inanıyorum” dedi.

“Komite çalışmaları beklemede”
Komite çalışmalarında genel bir bekleme döneminde olduklarını söyleyen Çetin, “46. grubumuz taşıt kiralama sektörü sorunları konusunda çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Araç muayenesindeki sıkıntıları dile getirmişlerdir. Taşıt muayenesinde mevcut sistem  değişmeli, rekabete açılmalı, maliyetler düşürülmelidir. Bilişim sektörümüz yapay zekâ gibi konularda güzel seminerler düzenlemektedir. Mimarlık komitemizin çalıştay organizasyonu bulunmaktadır. Çevre ve Enerji komisyonumuzun da aktif olduğunu görüyoruz. Kırtasiye grubumuz Atatürk'ün yazdığı kitapların milli eğitim müfredatına alınması önerisini dile getirmiş. Kitapların çoğu askeri konular, ama Geometri, Medeni Bilgiler gibi kitaplar bir hatıra ve örnek olması bakımından önemlidir. Çoğumuz bu kitapları bilmiyoruz, aslında yetişkinler de okumalıdır” diye konuştu.

“Müze olarak değerlenedirilebilir”
27 Nisan tarihinde Antalya Kültür ve Sanat'ta “Bizim Sayfiyelerimiz” adlı yeni serginin açılışını yapacaklarını hatırlatan Çetin, “Merkez Bankası koleksiyonu seçkilerinden oluşan çok güzel bir sergi, bütün Antalya'ya tavsiye ediyoruz. Merkez Bankası yetkililerine bu vesileyle bir teklif götüreceğiz. Merkez Bankamız kent merkezinden taşınacak. Mevcut taş bina tarihi bir binadır ve bir müze olarak değerlendirilebilecek niteliktedir. Merkez Bankamız bu binada resim sergilerini sürekli hale getirebilir ve Antalya’ya güzel bir katkı yapmış olur. Ümit ediyorum ki, böyle bir imkan bulunabilir” şeklinde konuştu.

“Kırmadan, incitmeden, demokratik”
Çetin son olarak şunları kaydetti: “Bütün komitelerimize, siz meclis üyelerimize çalışmalarınız için teşekkür ediyorum. Önümüzdeki hafta kuruluş yıldönümümüzü beraberce kutlayacağız. Protokolü ve eski başkanlarımızı davet edeceğiz, eski üyelerimize plaket vereceğiz. Seçimlerin birbirimizi kırmadan, incitmeden, demokratik bir olgunlukla yapılmasını ve Antalya'ya hayırlı olmasını diliyorum.”
Gazete AntalyaGazete Antalya