EKONOMİ
Giriş Tarihi : 06-03-2023 22:28

​Düzen, “Bu Kısıtlama Kararı, İlkel Bir Karardır”

Saadet Partisi Antalya İl Başkanı Ramazan Düzen, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 02.03.2023 tarihli yazı gereği domates ihracatı 14 Nisan tarihine kadar durdurulmasına ilgili açıklama yaptı. Düzen, “Bu kısıtlama kararı, kabulü mümkün olmayan ilkel bir karardır” dedi.

​Düzen, “Bu Kısıtlama Kararı, İlkel Bir Karardır”

İHRACAT KISITLAMASI ACİLEN KALDIRILMALIDIR
Düzen, İlgili yazı da; domates ihracatının kısıtlamasına gerekçe olarak, domates fiyatlarında son günlerde yaşanan fiyat artışı, deprem nedeniyle gıda arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla tedbir alınması ihtiyacı hasıl olmuştur denilmekte. Öncelikle şunu belirtmek isteriz. İhracat kısıtlaması ile fiyat istikrarını sağlamak ne yazık ki mümkün olmayacağını belirtti.
 
Domates ve diğer tüm gıda ürünlerinde fiyatların artmasına neden olan husus girdi maliyetlerinin yükselmesi olduğunu açıklayan Düzen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından domates ihracatı 14 Nisan tarihine kadar durdurulmuştur.
Bu kısıtlama kararı, kabulü mümkün olmayan ilkel bir karardır.
Bununla fiyat istikrarını sağlamak da mümkün değildir.
Domates fiyatlarının artmasındaki en önemli sebep girdi maliyetlerinin yükselmesidir.
2015 yılında yaşanan uçak krizi ile ülkemizin domates ve diğer yaş meyve sebze ürünlerinin ihracatı ciddi şekilde yara almıştı.
Oluşan boşluğu da başka ülkelerin aktörleri doldurmuştu.
Kısıtlama kararıyla o pazarlara hiç bir zaman girememe riski söz konusudur.
Bu kararın iptal edilerek özellikle üreticinin önünü açmanızı, fiyatların düşmesi için ne kadar girdi varsa; elektriğinden ilacına, mazotundan gübresine kadar bütün vergilerin kaldırılmasını ve maliyetlerin düşürülmesi gibi başka önlemlerin alınmasını yetkililerden behemehal bekliyoruz.”
 AYDIN ÇEVİK / ANTALYA

Gazete AntalyaGazete Antalya