POLİTİKA
Giriş Tarihi : 06-03-2023 22:04

Kayabaş: “Enflasyonda yeni bir sıçrama dönemi”

Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Abdulkadir Kayabaş, Antalya’da açlık ve yoksulluk sınırı ile bekâr bir çalışanın aylık maliyeti araştırması konusunda açıklamalarda bulundu.

Kayabaş: “Enflasyonda yeni bir sıçrama dönemi”

Kayabaş; “Deprem felaketinin üzerinden neredeyse 1 ay geçti. Gerek bölgedeki üretimin durması gerekse diğer bölgelerdeki gıda ve diğer ürünlerin necip Milletimiz tarafından bölgeye akıtılması ve yaraya merhem olma çabaları üzülerek ifade etmemiz gerekir ki enflasyonda yeni bir sıçramaya sebebiyet verdi gibi gözüküyor” dedi.
 
Kayabaş, Birleşmiş Milletler verilerine göre tüm dünyada gıda fiyatları en az 10 aydan beri istikrarlı bir şekilde düşerken ülkemizde ise ne yazık ki her ay yeni rekorlar kırmakla meşgul diyerek; “Öyle ki beslenmenin temelini oluşturan bitkisel ve hayvansal gıdalarda dünyanın en pahalı ülkeleri ligindeyiz ve vatandaşlarımızın sağlıklı gıdaya ulaşmaları her geçen saniye daha da güç hâle geliyor.
Deprem felaketinin üzerinden neredeyse 1 ay geçti. Gerek bölgedeki üretimin durması gerekse diğer bölgelerdeki gıda ve diğer ürünlerin necip Milletimiz tarafından bölgeye akıtılması ve yaraya merhem olma çabaları üzülerek ifade etmemiz gerekir ki enflasyonda yeni bir sıçramaya sebebiyet verdi gibi gözüküyor. Önümüzdeki aylarda mevsim etkisiyle az da olsa sakinlemesi beklenen enflasyon rakamları başımıza gelen bu felâket dolayısıyla iyiden iyiye gemi azıya alacağa benziyor” diye konuştu.
 
MİSAFİRLİK BİTTİ!
Kayabaş, Yaşadığımız deprem felâketi sonrası resmî rakamlarla Antalya’mıza gelen depremzede sayısı 200 bin rakamına ulaşmak üzere, gayri resmî kaynaklar ise bu sayının kat be kat daha fazla olduğunu ifade ediyor. Depremzede kardeşlerimizin başımızın üzerinde yerleri var. Hepimiz; evimizi, soframızı, gönlümüzü açtık, açmaya da devam edeceğiz. Onlar bizim kardeşimiz ifade ederek sözlerini şöyle devam ettirdi:
“Burada değinmek istediğimiz nokta 1 yılını dolduran Rusya’nın  Ukrayna’yı işgâl girişimi sonrası Antalya’mıza akın akın gelen Ruslar ve Ukraynalılardır. Evet, onlar da şehir olarak misafirimizdi ancak 1 yılı doldurmaları sebebiyle misafirliklerinin bittiğini düşünüyoruz. Kimseyi zorla ülkelerine gönderelim demiyoruz ancak Valiliğimiz talebi ve İçişleri Bakanlığı Göç İşleri organizasyonu ile farklı şehirlerimize göç etmelerini sağlamalıyız. Böylece Antalya’mızda ülkemiz şartlarına göre akıl almaz düzeyde artan gayrimenkul bedel ve kiraları ile iş ve işleyişlerin bedellerinin bir nebze de olsa dengeye gelmesini umuyoruz. Konyaaltı’mızda her dört kişiden biri, Muratpaşa’mızda ise her on kişiden birinin yabancı olması asıl bekâ sorunlarından birisi değil midir? Bahsettiğimiz proje hayata geçirilir ve Antalya’mızdaki Rus ve Ukraynalılar homojen şekilde çok sayıda ile dağıtılırsa hem bekâ sorununu çözmüş oluruz, hem de çarşı pazar fiyatlarına da yansır beklentisindeyiz. Yapılacak dengeli bir dağılım ile döviz girişi sebebiyle taşınacakları illerin ekonomisine olumsuzluk katamadan hareket katmalarını da tahmin ediyoruz.
Bir Çevre/ Alt Yapı mühendisi olarak ifade etmeliyim ki Antalya’mıza bir anda gelen kitlesel göç hareketleri için önlem alınmazsa önümüzdeki yıllarda gerek alt yapı gerekse belediyecilik hizmetleri açısından olumsuz hususları konuşuyor olabiliriz.”
 
ÜRETİM OLMAYINCA OLMUYOR
Kayabaş açıklamasını şu ifadelerle noktaladı: “2023 Şubat ayında Antalya’da iki yetişkin ve birisi 15-19 diğeri 4-6 yaşlarında çocuktan meydana gelen 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi adına gerekli gıdalar için harcaması gereken miktar yetişkin erkek için 2.539,98 TL yetişkin kadın için 2.150,64 TL, 15-19 yaşındaki çocuk için 2.743,92 TL ve son olarak 4-6 yaş çocuk için 1.835,46 TL olarak gerçekleşirken, söz konusu ailenin Şubat 2023 Açlık Sınırı; 9.270,00 TL olarak gerçekleşmiştir. Antalyamızda; açlık sınırı önceki aya göre 458,20 TL, geçen yılın aynı ayına göre ise 4.540,10 TL artmıştır.
Böylece yıllık gıda enflasyonunda % 95,99 artış ölçümlenmiştir.
Aynı dönemde gıda için 9270,00 TL, giyim için 2.031,78 TL, konut (kira, elektrik, su, yakıt vb) için 11.852,05 TL, ulaşım için 7.746,16 TL, eğitim için 888,90 TL, sağlık için 973,56 TL ve çeşitli mal ve hizmetler için ödenmesi gereken 423,29 TL ile birlikte 4 kişilik ailenin insanca yaşam şartlarını sağlayabilmesi adına ödemesi gereken miktar olan
Şubat   2023 Yoksulluk Sınırı, geçen aya göre 1 .640,31 TL , geçen yılın aynı ayına göre ise tam 16.253,14 TL artışla 33.185,75 TL olarak gerçekleşmiştir.
Araştırmalarımıza göre gıda ve gıda dışı giderler baz alındığı zaman; Şehrimize çalışmak amacıyla gelen ve/ veya yalnız yaşayan bir Vatandaşımızın maliyetlerini ifade eden Şubat   2023 döneminde bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise önceki aya göre 598,71 TL, geçen yılın aynı ayına göre de tam 5.932,40 TL artışla 12.112,80 TL olarak hesap edilmiştir.
Saadet Partisi Antalya İl Başkanlığı olarak Antalya kamuoyunun dikkatine sunarız.”

Gazete AntalyaGazete Antalya