GÜNDEM
Giriş Tarihi : 27-02-2023 20:58

Erbakan Hoca'nın vefatının 12'nci sene-i devriyesi

Milli Görüş hareketinin kurucu lideri ve Türk siyasetinin "Erbakan Hoca"sı merhum Başbakan Necmettin Erbakan vefat edeli 12 yıl oldu.

Erbakan Hoca'nın vefatının 12'nci sene-i devriyesi
Necmettin Erbakan, Türk siyasetine ideolojisi ve üslubuyla yeni bir heyecan getiren bir isimdir. 29 Ekim 1926'da Sinop'ta doğmuştur ve babasının ağır ceza reisi olması sebebiyle çocukluğu farklı şehirlerde geçmiştir. İlkokul eğitimine Kayseri Cumhuriyet İlkokulu'nda başlayan Erbakan, eğitimini Trabzon'da tamamlamıştır.
1943 yılında İstanbul Erkek Lisesi'ni birincilikle bitiren Erbakan, sınavsız geçiş hakkına rağmen İstanbul Teknik Üniversitesi'ne sınavla girmiştir. Sınav sonucuna göre ikinci sınıftan başlatılan Erbakan, 1948 yılında mezun olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Motorlar Kürsüsünde asistan olarak çalışmaya başlamıştır.
1951 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından Almanya'daki Aachen Teknik Üniversitesi'ne ilmi araştırmalar yapmak üzere gönderilen Erbakan, bu dönem hayatındaki dönüm noktalarından birini yaşamıştır. Alman ordusu için araştırma yapan DVL Araştırma Merkezi'nde, biri doktora olmak üzere 3 tez hazırlamıştır. Bu tezler, Alman Ekonomi Bakanlığı'nın dikkatini çekmiştir.

TANK MOTORLARI ÜZERİNE BAŞ MÜHENDİS OLARAK ÇALIŞTI

Motorların daha az yakıt harcaması konusunda kendisinden istenilen raporu hazırlayan Erbakan, doçentlik tezini de "Dizel motorlarda püskürtülen yakıtın nasıl tutuştuğunun matematiksel izahı" üzerine hazırlamıştır. Çalışmaları sayesinde Leopard tanklarının üretiminin yapıldığı Almanya'nın en büyük motor fabrikasına davet edilen Erbakan, daha sonra burada başmühendis olarak tank motorları üzerine çalışmalar yapmıştır.

SİYASETE 1969'DA BAŞLADI

Erbakan, siyasi kariyerine 1969 yılında Konya'dan bağımsız milletvekili seçilerek başlamıştır.
1969'da Adalet Partisi'nden milletvekili aday adaylığı Süleyman Demirel tarafından veto edildiği için, Konya'dan bağımsız aday olarak seçimlere katıldı ve iki milletvekili seçtirecek kadar oy alarak milletvekili seçildi.

MİLLİ NİZAM PARTİSİNİ KURDU

1970 yılında Milli Nizam Partisi'ni kurdu, ancak parti kısa bir süre sonra Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. 11 Ekim 1973'te, MNP kadrosuyla Milli Selamet Partisi'ni kurdu ve 1974-1978 döneminde üç ayrı koalisyon hükümetinde başbakan yardımcılığı yaptı.

KIBRIS BARIŞ HAREKATINA LİDERLİK ETTİ

1973 seçimlerinde Milli Selamet Partisi 48 milletvekili çıkardı. Bu dönemde, Kıbrıs Barış Harekatı'nı savundu ancak harekattan sonra adanın tamamının ele geçirilmesini destekledi. Ardından  koalisyon hükümeti 17 Kasım 1974'te dağıldı. Daha sonra, 1977 seçimlerinde Milli Selamet Partisi 24 milletvekili çıkardı.

ERBAKAN HOCA DAVASI İÇİN TUTUKLANDI

Erbakan Hoca 12 Eylül darbesinin ardından bir süre İzmir Uzunada'da gözaltında tutuldu. 15 Ekim 1980'de, 21 MSP yöneticisiyle birlikte "MSP'yi illegal bir cemiyete dönüştürmek ve laikliğe aykırı davranmak" suçlamasıyla tutuklandı. 24 Temmuz 1981'de serbest bırakıldı ve beraat etti. 

1983'TE REFAH PARTİSİNİ KURDU

1982 Anayasası gereği, 10 yıl siyaset yapma yasağı aldı. 1987'de halk oylamasıyla tekrar siyasete döndü. 19 Temmuz 1983'te kurulan Refah Partisi'ne daha sonra genel başkan seçildi. 1991 seçimlerinde Konya'dan milletvekili oldu.

1995 SEÇİMİNDE BİRİNCİ PARTİ OLDU

Refah Partisi, 1995 seçimlerinde 158 milletvekili ile birinci parti oldu. DYP-ANAP koalisyonu başarısız olunca, DYP ile kurduğu REFAHYOL hükümetinde 28 Haziran 1996'da başbakan olarak göreve başladı.

EMEKLİ VE İŞÇİYE YÜZDE 200 ZAM YAPTI

Bu dönemde, D-8 adlı bir organizasyonun liderliğini gerçekleştirdi. Havuz Sistemi uygulamasını başlatarak, Hazine'nin iç piyasaya borçlanma ihtiyacını ortadan kaldırdı.  Memur, emekli ve işçiye % 110 ile % 200 oranlarında üst üste zamlar gerçekleştirildi. Esnafa yüklü miktarlarda kredi imkânı sağlandı.

ZORLUKLAR YIKAMADI, SAADET PARTİSİ KURULDU

28 Şubat 1997 tarihli MGK 'da alınan kararlar ve ardından yaşanan 28 Şubat süreci , 18 Haziran 1997 'de Necmettin Erbakan'ın Başbakanlık görevinden istifa etmesine yol açtı.
21 Mayıs 1997'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, RP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu ve RP kapatıldı. Kurucusu olduğu Milli Görüş Hareketi'nin 2001 yılında bölünmesinden sonra Erbakan'ın da desteklediği Milli Görüş'çü kanat Recai Kutan başkanlığındaki Saadet Partisi kuruldu.

SON NEFESİNE KADAR SAADET PARTİSİNE LİDERLİK ETTİ

Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, 19 Ocak 2011'de ayağında nükseden damar iltihabı rahatsızlığı sebebiyle hastanede yoğun bakım altına alınarak bir süre tedavi görerek taburcu edilmesinin ardından, kısa süre sonra solunum ve kalp yetmezliği rahatsızlığı sebebiyle kaldırıldığı Ankara'daki Güven Hastanesi'nde yoğun bakım altında uygulanan tüm tedavilere rağmen solunum yetmezliğine bağlı, kalp ve çoklu organ yetmezliği sebebiyle 27 Şubat 2011 sabahı saat 8:50'de doktorlarının muayenesi esnasında koroner arter rahatsızlığı sonucu komaya girmiş, saatler 11:40'ı gösterirken ise tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir
Gazete AntalyaGazete Antalya