EKONOMİ
Giriş Tarihi : 20-03-2019 10:43

Esnaf hemfikir!

Esnaf hemfikir!
Esnaf hemfikir!
Otomobil, beyaz eşya ve mobilya sektörlerini kapsayan KDV ve ÖTV indiriminin sona ermesine sayılı günler kaldı.
 
Geçtiğimiz yıl sonunda bitecek olan; ancak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı açıklamayla 2019 Mart sonuna kadar uzatılan KDV ve ÖTV indirimlerinin sona ermesine 11 gün kaldı. Bu süre içinde, konut satışlarında KDV oranları 31 Mart 2019’a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8, tapu harçlarında yüzde 4’ten 3’e indirim devam edecek. Mobilya sektöründeki KDV oranı yüzde 18 yerine yüzde 8 olacak. Beyaz eşyada uygulanan ÖTV oranları da sıfırlanmış olarak devam edecek. Otomotivlerde de 1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV’de 15’er puanlık indirim devam edecek. Ticari araçlarda KDV oranları da yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak devam edecek.  Ayrıca tarımda kullanılan römorklarla diğer römorklar için de KDV oranı yüzde 1 olarak belirlenirken motor silindir hacmi 250 santimetre küpü geçmeyen motosikletler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlardan alınan ÖTV sıfırlanmış olarak uygulanacak. Otomotiv, konut, beyaz eşya ve mobilya sektöründeki vergi indirimlerinin süresinin ay sonunda sona ermesiyle ilgili değerlendirmede bulanan sektör temsilcileriyse sürenin uzatılması yönünde ortak görüş belirttiler.
 
“Sektörümüzü daha da büyütmeliyiz”
Güçlü bir ekonomi için esnafın sesine kulak verilmesi gerektiğini dile getiren Antalya Elektronikçiler Odası Başkanı Metin Süngü, “Devletimizin esnafın sesine kulak vereceğini düşünüyoruz. Bir talimatla ÖTV ve KDV indirimindeki uzatım devam eder. Devletimizin hayata geçirdiği güçlü politikalar sayesinde 2019 yılına umutlu bakıyoruz. Geçtiğimiz yıl beyaz eşya sektörü yüzde 17 daralma gösterdi. Şu an düğün sezonu yaklaşıyor ve sektörün en yüksek satış rakamlarına ulaştığı yaz mevsimi gelmek üzere. Bu durumdan ötürü yaz ayları boyunca vergi indirimleri sürdürülmeli. Esnaflarımız yıl boyunca ÖTV’nin tamamen kaldırılmasından yana; ama vergi indiriminin devam etmesi de sektörü ayakta tutacaktır. Vergi indirimleriyle sektörümüzü daha da büyütmeliyiz ki ülkenin ekonomi rakamlarına sektör olarak olumlu katkı sunabilelim” yorumunda bulundu.
 
“Devam etmesinden yanayız”
Otomotiv sektörüne yönelik kalıcı indirimlerin çok önemli olacağına işaret eden Antalya Oto Galericiler Odası, Oto Galericiler Sitesi Arsa ve Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı İsmail Çağlar ise “Gerek dolardaki yükselme gerek artan kredi faiz oranları dolayısıyla sektör ciddi bir yavaşlama gösterdi. Vergi indirimlerine rağmen otomobil ve hafif ticari araç pazarında geçtiğimiz yıl başlayan daralmalar bu yılın geride bıraktığımız günlerinde maalesef devam etti. Vergide yapılan indirim uygulamasının sona erecek olmasıyla talebin artması gerekirken talepte daralma olduğuna yönelik elimize ulaşan veriler bulunuyor. Bu da vergi indiriminden sonra pazardaki daralmanın endişe verici rakamlara ulaşabileceğine işaret ediyor. Özellikle otomotiv sektörü ciddi bir biçimde ele alınmalı ve vergi sisteminde köklü bir değişikliğe gidilmeli diye düşünüyoruz. Ülke ekonomisine büyük katsı sunan sektörümüzün yine bu şekilde yoluna devam edebilmesi için yetkililerimizin elinden gelen çabayı gösterdiklerini biliyoruz. Sektör canlandıktan sonra yine vergiler eski düzeylerine çekilebilir; ama şu anda 2018’de iş yapamayan sektörün ayakta tutulması söz konusu olduğu için vergi indirimlerinin devam etmesinden yanayız” şeklinde konuştu.
 
“Sürekliliğe ihtiyaç duyuluyor”
Vergi indirimlerinin yer aldığı sektörlerin ciddi hareketlilik yakaladığını ifade eden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Üyesi ve Emlak Komisyoncuları Başkanı Halil Ersoy ise şunları aktardı: “Sektör olarak indirimlerin yıl sonuna kadar devam etmesinden yanayız. Gayrimenkul sektörünü hareketlendirmeye yönelik gerçekleştirilen projelerin hedefine ulaşması için bir sürekliliğe ihtiyaç duyulduğu ortada. Yıl içinde konutta KDV oranını yüzde 18’den yüzde 8’e, tapu harcı binde 20’den binde 15’e düşerken ofis ya da dükkân alacaklar için de müjdeli haberler geldi. Desteklemelerle birlikte sektör genelinde yaşanılan hareketlilik Antalya’da da etkili oldu. Sektörü ayakta tutmak için açıklanan desteklemelerden en iyi şekilde sonuç alınması için bu tarz kampanyaların 2019’da da sürekliliğini koruması lazım. Özellikle yüksek tapu harçları hususunda sıkıntı yaşıyoruz ve sektörde bir konut stoğu oluştu. Vergi indirimiyle bu satışların desteklenmesi lazım. Sektördeki KDV oranı yıl sonuna kadar yüzde 1 olmalı.”
 
“Ayakta tutmalıyız”
Mobilyadaki KDV indiriminin yıl sonuna kadar devam etmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Antalya Marangozlar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kemal Evyapan ise “2018 Ekim ayında mobilyada yapılan vergi indirimi yıl sonunda 31 Mart tarihine kadar uzatıldı. Bu kararın ardından sektör hareketlilik kazandı. 2018’de sektörde ciddi daralma söz konusu olmuştu. 2018’de esnaf kendi başının çaresine baktı ve ayakta kaldı diyebiliriz; ama bu yıl sektörün dayanma gücü kalmadı ve mutlaka desteklemelere ihtiyaç duyuluyor. Desteklemelerin yani vergi indiriminin bu yıl sonuna kadar sürmesi sektör açısından çok büyük bir öneme sahip. Vergi indirimiyle enflasyon düşerken sektörümüz de büyük bir canlanma gösterdi. Bu nedenle 31 Mart'ta sona erecek vergi indirimlerinin süresi uzatılmalı. Vergi indirimi sonlanırsa sektörün tekrar bir daralma yaşayacağı endişesi taşıyoruz. Ülke ekonomimiz için bu sektörleri canlı tutmak zorundayız ve bundan ötürü mobilyadaki indirim süresinin uzatılması gerekiyor. Vergi indiriminin devam etmesi halinde sektördeki hareketliliğin devam edeceğine yönelik inancımız tam. Özellikle düğün sezonu öncesi indirimlerin devam etmesinin sektöre büyük fayda sağlayacağını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Veli AKOĞLU
Gazete AntalyaGazete Antalya