GÜNDEM
Giriş Tarihi : 12-01-2023 16:52

Dokuma Fabrikasını tarihte 2 Cumhurbaşkanı ziyaret etti

Cumhuriyet döneminin en önemli sanayi kuruluşları arasında yer alan ve Dokumapark adıyla kültür ve sanat adasına dönüştürülen Antalya İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası’nı 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’dan, tam 67 yıl sonra Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şereflendirdi.

Dokuma Fabrikasını tarihte 2 Cumhurbaşkanı ziyaret etti

Antalya geçtiğimiz hafta tarihi bir ana tanıklık etti. Türkiye’nin 3’ncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın temelini attığı Antalya İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası’nı, tam 67 yıl sonra 12’nci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ziyaret etti. Cumhuriyet döneminin en önemli sanayi kuruluşları arasında yer alan ve Dokumapark adıyla kültür ve sanat adasına dönüştürülen Antalya İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası, 67 yıl arayla Türkiye Cumhuriyeti’nin iki Cumhurbaşkanına ev sahipliği yapmış oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şereflendirdiği Cumhuriyet tarihinin en önemli sanayi kuruluşu olan Antalya İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası’nın temeli 5 Ocak 1956’da Türkiye Cumhuriyeti’nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından atıldı.

DOKUMA FABRİKASI NEREDEN NEREYE
Cumhuriyet tarihinin en önemli sanayi kuruluşu olan bu fabrika, Antalya nüfusunun hızla artması ve bununla beraber işsizliğe çözüm olması amacıyla kuruldu. Yöre halkının geçim kaynakları arasında yer alan ve beyaz altın olarak bilinen pamuğun hızlı bir şekilde işlenebilmesi de fabrikanın kuruluşundaki en önemli amaçlardan biri oldu. Fabrikanın 700 girişimci ile başlayan yolculuğu, kısa sürede 6 milyon TL’ye ulaşan sermaye girdisi ile taçlandı. Fabrika, artan nüfusla ortaya çıkan hem işsizliğe çözüm olurken, hem de Antalya’nın bereketli topraklarında yetişen beyaz altının(pamuk) hızla işlenebilmesini sağlıyordu. Bir yanda tekstilin ham maddesi pamuk, diğer yanda ham maddenin yanı başında Antalya İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası; Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve NATO güçlerinin de üniformalarının üretildiği en önemli yer oldu.
 
KADERİNE TERK EDİLEN FABRİKA
Yıllar içinde ekonomik ömrünü tamamlayan Dokuma Fabrikası, 13 Ocak 2003’de faaliyetini sonlandırdı. Ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla kurulan ve 365 gün 24 saat vardiya usulü ile 1 Ekim 1961'den beri hiç durmadan gece gündüz çalışan fabrika, 1985 yılında özelleştirme programına alınmış, 2006 yılında da fabrika arazisi bir kent parka dönüştürülmesi maksadıyla Kepez Belediyesine devredilmişti. Fabrika arazisi, 2006 sonrası dönemin Kepez Belediyesi idaresi tarafından kamuoyunca çok tartışılacak bir alışveriş merkezi projesiyle bir yabancı şirkete bırakılmıştı. Bu sözleşme Antalyalılar tarafından hukuka taşınınca alınan yürütmeyi durdurma kararıyla mahkeme safhası başlamış ve  Dokuma bu süreçte kaderine terk edilmişti. 2009'da başlayan Tütüncü Döneminde Dokuma Fabrikasının bütün hukuki sorunlarının çözümü ile tekrar işlevlendirme dönemi başladı. Tarihe tanıklık etmiş fabrika, yıllar sonra Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün girişimleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Meslek Odaları ve siyasi parti temsilcilerinin de aralarında bulunduğu ‘Ortak Akıl Komisyonu’nun çalışmalarıyla, Kepez Belediyesi ekiplerinin gayretleriyle Dokumapark adıyla halkın kullanımına kazandırıldı.


DOKUMAPARK ANTALYA’NIN
Kültür ve sanat adasına dönüştürülen Dokumapark, bugün binlerce oyuncağı içerisinde barındıran Anadolu Oyuncak Müzesi, Modern Sanatlar Galerisi, Araba Müzesi, Antalya Bilim Merkezi, Bir Zamanlar Antalya Müzesi, Anadolu Şehitler Müzesi, Cemil Meriç Kütüphanesi, Sahaf Sokağı, Yeşilçam Müzesi, Kepez Açık Hava Müzesi, Simülasyon Merkezi, Su Sarnıcı, Botanik Bahçe, Dokuma Camii, Emekliler Lokali, Gecekondu Müzesi, Tren Kütüphane, Dr. Burhanettin Onat Çocuk Kütüphanesi ve Orman Kütüphane’ye ev sahipliği yapıyor.  
Cumhuriyet dönemi sanayileşmesinin en önemli temsilcisi arasında yer alan İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası, tarihi dönüşümüyle bugün Dokumapark adıyla Antalya’nın kültür ve sanat adası oldu.
  
Dokuma Fabrikasını tarihte 2 Cumhurbaşkanı ziyaret etti
Dokuma Fabrikasını tarihte 2 Cumhurbaşkanı ziyaret etti

Gazete AntalyaGazete Antalya