SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
Giriş Tarihi : 11-01-2023 19:59

AGC bahçesinde ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ kutlaması

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) bahçesinde düzenlenen törenle kutlandı.

AGC bahçesinde ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ kutlaması
Etkinliğe Vali Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi'nin ve gazeteciler katıldı. Törenin ev sahipliğini ise AGC Başkanı İdris Taş yaptı.
 
Törenin açılış konuşmasını yapan İdris Taş, “4 Ocak 1961'de 212 sayılı Basın İş Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayımlanması ile gazeteciler, 'fikir işçisi' olarak tanımlanmış, önemli sosyal haklara ve yasal güvencelere kavuşmuşlardır" dedi. 10 Ocak 1962'den itibaren Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlanmaya başlanan ancak 1971 askeri müdahalesi ile basın çalışanlarının birtakım haklarının geri alınması üzerine Çalışan Gazeteciler Günü olarak anılan 10 Ocak'ların dayanışma ve mücadele günü olduğunu aktaran Taş, konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Son yıllarda şiddetini artıran basın ve ifade özgürlüğüne yönelik hak ihlallerine ekonomik sıkıntıların da eklenmesi ile basın sektörü nefes alamaz duruma gelmiştir. Akademisyenlerin, yazarların, gazetecilerin onurunun zedelendiği, saldırıya uğradığı bir süreci yaşamaktan üzüntü duyuyoruz. Demokratik toplumlarda tartışmasız bir şekilde gazetecilik faaliyeti olarak görülen yorumlar, Haberler, köşe yazıları Anayasa, Basın Kanunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin öngördüğü basın ve ifade özgürlüğü bağlamından koparılarak adli bir vaka haline sokulmaktadır. Oysa gelişmiş, demokratik toplum olmanın en koşulu, ifade ve basın özgürlüğünün güvence altına alınmasından geçmektedir. Bu husus ülkelerin ekonomik hayatının gelişmesinin teminatı gibidir."
 
ALINLARINDAKİ TER KURUMADAN HAKLARINI ALMALILAR
Törende konuşan Vali Ersin Yazıcı ise “Demokrasinin olmazsa olmazı, vazgeçilmezi olan 4'üncü kuvvet veya başka isimle adlandırılan basının mutlak suretle özgür, tarafsız, adil, insanlığa faydalı şekilde yoluna devam eden gazeteciler ve topluma yön vermeye çalışan, istikamet vermeye çalışan, ufkunu açan vizyon veren gazetecilerle şehrimizde yolumuzu devam ediyoruz. Hiçbir kimsenin emeği zayi olmasın. Bütün çalışanlar alnının teri kurumadan karşılığını alsın istiyoruz" dedi.
 
BÖCEK: SİYASET ÜSTÜ DAVRANIYORUZ
Konuşmasına "Siyaset üstü davranıyoruz" diyerek başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Daha mutlu, daha özgürce yaşayabileceğimiz, gazetecilerin hapse atılmadığı günlerde inşallah buluşuyoruz. Biz Antalya'mızda siyaset üstü davranarak birlik ve beraberlik içinde gazetecilerle birlikte çalışmaktayız" dedi.
Gazete AntalyaGazete Antalya