EKONOMİ
Giriş Tarihi : 04-09-2022 00:23

İhracatta Rusya damgasını vurdu

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği yönetim kurulu başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu Batı Akdeniz’i kapsayan Antalya, Burdur ve Isparta illerindeki Ağustos ayı ihracat verilerini açıkladı.

İhracatta Rusya damgasını vurdu

Başkan Mirza “Batı Akdeniz’i kapsayan Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 1 Ocak ila 31 Ağustos 2022 tarihleri arasında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,14 oranında artışla 1 milyar 739 milyon 537 bin 554 dolar ihracat gerçekleşti. Bölgemizden sadece Ağustos ayında gerçekleşen ihracat ise yüzde geçen yılın Ağustos ayına göre 6,36 oranında artışla 199 milyon 373 bin 532 dolar oldu. Geride bıraktığımız Ağustos ayına damgasını Rusya vurdu” dedi.

RUSYA’YA 113,7 MİLYON DOLAR İHRACAT
Ağustos ayında Rusya’ya gerçekleşen ihracat yüzde 40 oranında arttığını belirten Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği yönetim kurulu başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu “8 aylık süreçte ise savaşın ihracatımızda neden olduğu yaralar sarılmaya devam ediyor. Bu çerçevede savaşın ilk günlerinde yüzde 50 olan ihracat kaybı, çatışmaların devam ettiği 7 aylık süreçte geçen yıla kıyasla yüzde 9’luk kayba kadar düşürüldü. Bu oran Temmuz ayı sonunda yüzde 13,64'dü. Bu yüzde 9’luk ihracat kaybının da örtü altı sebze sezonunun başlamasıyla giderilmesi hedefleniyor. Rusya’ya 8 aylık dönemde 113,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti” dedi.

MADEN SEKTÖRÜ ZİRVEDE
Başkan MirzaÇavuşoğlu “Yaz mevsimiyle birlikte doğaltaş ağırlıklı maden ve metaller sektörümüz Ağustos ayında en fazla ihracat gerçekleştiren sektör olma başarısını gösterdi. Sektörümüz Ağustos ayında yüzde 12,80 oranında artışla 49,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Her zaman olduğu gibi bölgemizden en fazla ihracat gerçekleştiren iki sektörden bir diğeri yaş meyve sebze sektörü oldu. Yaş meyve sebze sektöründe geçen yılın Ağustos ayına göre 3,11 oranında gerileme yaşanmasına rağmen 30,8 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Ağustos ayı özelinde Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörümüz 25,9 milyon dolarlık ihracatı ile yüzde 26,9’luk bir artış gösterirken, Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri sektörümüzde ise yüzde )’luk bir gerileme ,le 23,6 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi. Çimento cam seramik ve toprak ürünleri sektörümüz Ağustos ayında muhteşem bir performans sergileyerek, ihracatını geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 80 oranında artırarak, 12 milyon dolarlık bir dış ticarete imza attı” diye konuştu. 
 
10 MİLYON DOLAR BARAJI AŞTIK
İhracat gerçekleştirdiğimiz ülkelerin 8 aylık performansına bakıldığında Almanya 133,9 milyon dolar ile ilk sırada yer aldığını vurgulayan Başkan Çavuşoğlu  “Çin 125,7 milyon dolar ile ikinci sırada yer alırken, Rusya 113,7 milyon dolar ihracatla üçüncü sıraya kadar yükseldi. Bu yıl ilk 5 ülke listesine girme başarısı gösteren Hollanda’ya ihracat olanca hızıyla devam etmeyi sürdürdü. 8 aylık dönemde Batı Akdeniz’in ürünleri 165 ülke ve bölgeye ulaşırken, 1 Ocak ila 31 Ağustos 2022 tarihleri arasında ihracat gerçekleştiren firma sayımız yüzde 22,41 oranında artarak, 2239 oldu. 8 aylık dönemde 3 ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracat 100 milyon doların üzerine çıkarken, 39 ülkeye gerçekleşen ihracatta 10 milyon dolar barajı aşıldı” dedi. 
 
HEDEF ETKİNLİĞİ ARTTIRMAK
Hedeflerinin mevcut pazarlarda etkinliğimizi artırmak ve  güçlü olduğumuz ülkelerin farklı bölgelerinde, daha geniş bir ürün yelpazesi ile de var olmak olduğunu söyleyen Başkan Çavuşoğlu “ Yılbaşından bu yana Dubai, Özbekistan, İngiltere, Güney Afrika ve İtalya'ya Bölge ihracatımızı artırmak için heyetler düzenledik. Önümüzdeki süreçte de İtalya, İspanya, Rusya, Tayland, Güney Kore, Dubai, Azerbaycan ve Kazakistan'a heyetler düzenleyeceğiz ve bu ülkelerde fuarlara katılım sağlayacağız. Burada yeni ihracat bağlantıları kurmak için çalışmalar gerçekleştireceğiz. Tüm firmalarımızı bu faaliyetlere davet ediyorum”dedi.
 

Gazete AntalyaGazete Antalya