POLİTİKA
Giriş Tarihi : 24-07-2022 16:51

Millet İttifakı Yok Hükmündedir

Genel Başkan ​​​​​​​Cuma Nacar, Millet Partisi tüzel kişilik adını, bir siyasi ittifak grubunun 'Millet İttifakı' şeklinde kullanıyor olmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları itirazın karara bağlanarak Resmi Gazete’de yayımlandığını söyledi

Millet İttifakı Yok Hükmündedir

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Millet Partisi’nin, “Millet İttifakı” adının kullanılmaması için yaptığı başvuruyu reddetmesine ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
AYM'nin kakarında “YSK’ya verilen bir ittifak protokolünde yer alan bir ittifak unvanından söz edilebilmesi mümkün olmadığından Millet ittifakı kavramının hukuki varlığından söz edilemez. Hukuken var olmayan bir oluşumla ilgili olarak Millet Partisi tarafından yapılan başvurunun incelenebilmesine olanak bulunmamaktadır. Millet ibaresinin ittifak ismi olarak kullanılmasının tedbiren durdurulmasına ve bu ismin kullanılamayacağına karar verilmesi talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar vermek gerekir” ifadeleri kullanıldı.
MİLLET PARTİSİ'NDEN AÇIKLAMA
Millet Partisi Genel Başkan Cuma Nacar, Millet Partisi tüzel kişilik adını, bir siyasi ittifak grubunun 'Millet İttifakı' şeklinde kullanıyor olmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları itirazın karara bağlanarak Resmi Gazete’de yayımlandığını belirterek, “Millet Partisi’nin itirazı reddedildi” şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

“‘MİLLET İTTİFAKI’ YOK HÜKMÜNDEDİR”
Millet Partisi Genel Başkan Cuma Nacar, "Millet Partisi’nin tüzel kişilik adını, bir siyasi ittifak grubunun “Millet İttifakı” şeklinde kullanıyor olmasına Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız itiraz karara bağlanarak Resmi Gazete’de yayımlandı ve bu konuda haberler yapıldı. Haberin içeriği özetle “Millet Partisi’nin itirazı reddedildi” olarak yayımlanmıştır. Ancak Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararı okunduğunda görülecektir ki aslında “MİLLET İTTİFAKI YOKTUR!” denmiştir. Haberinizin kamuoyu tarafından doğru anlaşılmasını temin için bir açıklama ihtiyacı hâsıl olmuştur" dedi.

Nacar açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Zira kararın 8. Maddesinde, “… partilerin seçimin başlangıç tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde, genel başkanlarının imzalarını ihtiva eden ve Yüksek Seçim Kuruluna teslim edecekleri ittifak protokolünde bir ittifak unvanı belirlemeleri halinde söz konusu unvan hukuken varlık ve geçerlilik kazanacaktır…” denmiştir.
Seçim süreci başlamadığından ve böyle bir protokol YSK’ya ulaşmadığından “Millet İttifakı” unvanından bahsedilemez. Bu itibarla aslında Yüksek Mahkeme, Millet Partisi’nin tezlerini teyit etmiştir.
Yine 6. Maddede “... bir partinin siyasi parti siciline kayıtlı başka bir partinin ismini aynen veya iltibasa yol açacak şekilde kullanması yasaklanmıştır…” hükmü yer almaktadır.
Bu bölümler ve kararın tümü incelendiğinde anlaşılacağı üzere yasal mevzuat gereği Millet İttifakı’nın bir hukuki oluşum olmadığının altı çizilmiştir. “Millet İttifakı” yok hükmündedir!

Gazete AntalyaGazete Antalya