SPOR
Giriş Tarihi : 01-06-2022 01:36

‘Yağlı güreşlerin ruhuna uygun hareket edilmelidir’

Muratpaşa Belediyesi Spor Kulübü Başkanı Özcan Yılmaz, 4. Finike Altın Portakal Yağlı Güreşlerinde, kulüp başpehlivanı Orhan Okulu’ya yönelik hareketi dolayısıyla rakip sporcunun gördüğü kırmızı karta ilişkin “Bütün sporcuların bu sporun ruhuna, kültürüne uygun hareket etmesi sağlanmalıdır” dedi.

‘Yağlı güreşlerin ruhuna uygun hareket edilmelidir’

Yılmaz, yaptığı açıklamada, örf ve adetleri, kendine özgü dili, yüzyıllara uzanan tarihiyle yağlı pehlivan güreşlerinde, rakibe saygı ve bunun etrafında şekillenen spor kültürünün egemen olduğunu söyledi. Pehlivanlığın da bir kültür olduğuna dikkat çeken Yılmaz, yenilen pehlivanı yerden kaldırmak, teselli etmek gibi ritüellere sahip olduğunu belirti.

Yılmaz, yağlı pehlivan güreşlerinin bu değerlerle anlam kazandığının altını çizerken yetkili kurulların bu konuda gereken ciddiyet ve disiplinini sergilenmesi gerektiğini belirtti. Yılmaz, şunları söyledi:

“Geçen sezon kasıtlı tekmelerin, güreş severleri de adeta canından bezdiren kararlarla nasıl tırpan olarak yorumlandığını hep beraber yaşadık. Bu sezonda da gereken ciddiyet ve disiplin sağlanamazsa Ata sporumuz çok ciddi kan kaybeder. Bütün sporcuların bu sporun ruhuna, kültürüne uygun hareket etmesi sağlanmalıdır. Bu konuda gereken disiplin tavizsiz bir şekilde ortaya konulmalıdır. Bu kulübümüz sporcusu dahi olsa uygulamalıdır. Bu çerçevede pazar günü gerçekleşen 4. Finike Altın Portakal Yağlı Pehlivan Güreşlerinde sporcumuz Orhan Okulu’ya yönelik müsabaka talimatına aykırı hareketi dolayısıyla rakip sporcuya gösterilen kırmızı kartın ‘haksız’ olduğunu savunmanın abesle iştigal olduğu da bilinmelidir.”

Talimatnameye göre direk kırmızı kart gören sporcunun 2 hafta güreş yapamayacağı aktaran Yılmaz, “Aynı talimatnameyle daha ağır cezalar gündeme gelebilecekken hakem kararının tartıştırılmak istenmesi hayret vericidir” dedi.

Yılmaz, 1-3 Temmuz’da 661’incisi düzenlenecek Tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri öncesi hem sporcu sağlığını korumakla yükümlü hem de Ata sporununu geleceğe taşımak konusunda kararlı bir kulüp olarak son kez böyle bir açıklama yapıyor olmayı umduklarını da sözlerine ekledi.

Başkan Yılmaz, rakip sporcunun kırmızı kart görmesine neden olan hareketlerinin fotoğraflarını da “yorumsuz” olarak paylaştığını duyurdu.

Gazete AntalyaGazete Antalya