EKONOMİ
Giriş Tarihi : 25-02-2019 00:55

Ersoy faizlere dikkat çekti

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Üyesi ve Emlak Komisyoncuları Başkanı Halil Ersoy, konut sektöründeki satış işlemlerinde geçtiğimiz yıllara oranla düşüş yaşandığını belirtti.

Ersoy faizlere dikkat çekti
Geçtiğimiz yıl döviz üzerinden yapılan ekonomik saldırıların ve bu duruma bağlı olarak artış gösteren inşaat maliyet endeksleriyle konuk kredisi faiz oranları hakkında değerlendirmelerde bulunan ATSO Meclis Üyesi ve Emlak Komisyoncuları Başkanı Ersoy, ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerin sektör adına sevinç verici olduğunu dile getirdi.

“Maliyetler arttı”
İnşaat maliyet endeksinin artış gösterdiğini aktaran Başkan Ersoy, “İnşaat maliyet endeksi Aralık 2018'de 2017 Aralık ayına oranla yüzde 25,65 yükseldi. Geçtiğimiz yılın son ayında, bir önceki yıla göre malzeme endeksi yüzde 29,21, işçilik endeksi yüzde 17,45 artarken bina inşaatı maliyet endeksinde yüzde 26,26’lık yükseliş yaşandı. Yıllık bazı incelediğimizdeyse malzeme endeksi Aralık 2018 itibarıyla yüzde 30,21, işçilik endeksi yüzde 17,43 yükseldi. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi de Aralık 2018'de bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 23,67 arttı. Bina dışı yapılarda 2018 Aralık ile 2017 Aralık karşılaştırıldığındaysa geçtiğimiz yıl, malzeme endeksinin yüzde 26,09, işçilik endeksinin yüzde 17,48 yükseldiğini gözlemledik” dedi.

“Satışlar geriledi”
Maliyet endeksleri ve bankaların kullandırdığı konut kredisi faiz oranlarının artması dolayısıyla gayrimenkul sektörünün olumsuz bir havaya büründüğünü dile getiren Ersoy, “Konut kredi faiz oranları geçtiğimiz yıl aylık yüzde 2 buçukları gördü. Yüksek faizler nedeniyle hem ipotekli konut satışları hem de konut kredi kullanımı düşüşe geçti. Buna artan inşaat maliyet endeksleri de eklenince sektör olumsuz etkilendi. Gerek dünya piyasalarında yaşanılan olumsuzluklar gerek ülkemiz üzerinde oynanan ekonomik oyunlar sonucunda orta çıkan tablodan gayrimenkul sektörü de payına düşeni aldı. 2018’de yüzde 1'den yüzde 2 buçuklara kadar yükselen konut kredisi aylık ortalama faiz oranı, şu an yüzde 2'lerin altına düştü; ancak geçtiğimiz yıl konut kredisi faizlerindeki artış nedeniyle bankaların kullandırdığı konut kredisi 2017’ye göre 190 milyar lira civarında geriledi. Geçtiğimiz yıl satışlar 2017’ye oranla yüzde 2,4 geriledi; ama bu olumsuz tabloya rağmen devlet tarafından atılan olumlu adımlar sektörün canlanmasını sağladı. Antalya, geçtiğimiz yıl ipotekli konut satışının en fazla gerçekleştiği iller sıralamasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’nın ardından 11 bin 177 ipotekli konut satışıyla 4’üncü sırada yer aldı” ifadelerini kullandı.  

“Faiz indirimi sürmeli”
Gayrimenkul satışlarında, bankaların kullandırdığı konut kredilerinin büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Ersoy, “Bazı bankalar tarafından konut kredisi faiz oranlarında indirime gidilmesi sektöre olumlu yansıdı. Ülkemize döviz kuru üzerinden yapılan saldırılar vatandaşın alım gücünü zayıflattı ve bankaların faiz oranlarını düşürmesi vatandaşın elini tekrar güçlendiren bir gelişme oldu. Kentimizde gerçekleşen konut alımlarının tamamına yakını konut kredisi kullanılarak gerçekleşiyor. Bu nedenle kredi faizleri yükselince sektör duruyor, faizler düşünce sektör hareketleniyor. Bu tabloya göre düşük faiz uygulaması yıl sonuna kadar devam etmeli diye düşünüyorum. Sektörü ayakta tutmak için açıklanan desteklemelerin ve kampanyaların 2019 sonuna kadar sürmesinden yanayım” şeklinde konuştu.
Veli AKOĞLU
 
 
 
 
 
Gazete AntalyaGazete Antalya