SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
Giriş Tarihi : 28-02-2022 06:38

Miran: “28 Şubat’ın hesabı kapanmadı”

Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, 28 Şubat’ın sorumlusu darbecilere ve vesayetçilere yargı eliyle yaptıklarının hesabının sorulduğunu ancak geçmişteki kayıpların giderilmediğini, vesayet döneminin verdiği zararların tazmin edilmediğini söyledi.

Miran: “28 Şubat’ın hesabı kapanmadı”
‘Türkiye’yi şer ortaklarına teslim etmedik’
Postmodern darbe olarak nitelendirilen ve 25 yıl önce yapılan, insan hakları, düşünce ve demokrasi tarihimizde bir kara leke olarak anılan 28 Şubat darbesinin mağdurlarının itibarlarının iadesi ve zararlarının tazmini konusunda beklentinin olduğunu belirten Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, Eğitim-Bir-Sen olarak, Millet iradesini yok sayan girişimleri kınadıklarını, Türkiye’yi dün 28 Şubat’ın yerli yabancı şer ortaklarına, onların karanlık emellerine asla teslim etmediklerini, bugün de yarın da teslim etmeyeceklerini söyledi.

‘Zulüm ve baskı düzeni egemen kılınmıştı’
Darbenin, toplumları ve ülkeleri kontrol altında tutmak için geliştirilen emperyalist bir mekanizma olduğunu söyleyen Miran, “25 yıl önce yapılan, insan hakları, düşünce ve demokrasi tarihimizde bir kara leke olarak anılan/anılacak olan bu darbeyle, ülkenin maddi ve manevi kaynaklarının yok edilerek milletin dize getirilmesi amaçlanmış; hayatın her alanında, ancak kaba sömürgecilerin işgalinde yaşanacak zulüm ve baskı düzeni egemen kılınmıştır. Üniversitelerde başörtülü kızlarımız ikna odalarına alındı, turnikelerden geri çevrildi, eğitim hakları ellerinden alındı. Kur’an kursları, vakıfların faaliyeti yasaklandı. Sekiz yıllık kesintisiz zorunlu eğitime geçildi. İmam hatiplere düşmanca tavırlar alındı, katsayı uygulamasıyla bu okullarla birlikte meslek liselerinin önü kesildi. O dönemde ikna odaları kuranları, üniversite kapılarına turnike koyduranları, başörtülü kızlarımıza şiddet uygulayanları, cuntanın yanında ve emrinde hazır olda durup millî iradeye, demokrasiye ve hürriyete yönelik taciz suçlarına ortak olanları unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

‘Geçmişteki kayıplar giderilmedi’
Darbenin ardından geçen zaman zarfında milletin hem sorumluluğu hem de iradeyi eline aldığını belirten Başkan Miran, darbecilere ve vesayetçilere yargı eliyle yaptıklarının hesabının sorulduğunu aktardı. Vesayet düzeneği ve düzenlemelerinin ortadan kaldırıldığını ve bu düzeneğin faillerinden 21’inin müebbet hapisle cezalandırıldığını hatırlatan Eyüp Bülent Miran halen darbenin hesabının tam sorulmadığını işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Haksız yere ihraç edilenlerin, istifaya zorlananların göreve yeniden başlamalarına, açıkta geçen süreleri çalışmış gibi sayılmalarına, başörtülü olarak görev yapmalarına yönelik düzenlemeler yapıldı. Güne ve yarına dair sorunlar giderildi, ne var ki, geçmişteki kayıplar giderilmedi, vesayet döneminin verdiği zararlar tazmin edilmedi. Askeri kanat ile ilgili hükümler verilse de 28 Şubat’ın hesabı kapanmadı
“28 Şubat’ın mağdurlarının haklarını tahkim, hukukunu tanzim ve zararlarını tazmin etme iradesi adaletin, inancın, izanın, ahlakın ve hukukun gereğidir. Bu irade, 28 Şubat’ın faillerini mahkûm etme iradesinden daha az önemli değildir. Adaletsizliği bitirecek, adaletin varlığını hissettirecek, vesayet mağdurlarının, 28 Şubat mazlumlarının hukukunu inşa edecek, haklarını ihya, itibarlarını iade, zararlarını tazmin edecek kararlar, kararnameler, kanunlar yürürlüğe koymak mazlum ve mağdurlara karşı borcumuz, tarihe ve geleceğe karşı ortak sorumluluğumuzdur”
Gazete AntalyaGazete Antalya