POLİTİKA
Giriş Tarihi : 13-10-2018 15:29

Kaybetmeme adına karşı tarafa yakın aday

Kaybetmeme adına karşı tarafa yakın aday Cumhur’a model bulamayan AKP ve MHP, karşı tarafın oyunu alacak adaylara yöneldi.

Kaybetmeme adına karşı tarafa yakın aday
Genel seçimlere Cumhur İttifakı adıyla giren AKP ve MHP, yerelde başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere elindeki kalelerini kaybetmemek için kendisini ittifaka mecbur hissediyor. Ancak yerel seçimlerde hukuken ittifak imkânı olmadığı için model bulmakta zorlanıyor. İki parti de elindeki belediyeleri kaybetmek istemezken, bu durum ittifakı zora sokuyor. Netlik kazanmayan ittifakta, belediyeleri kaybetmemek için AKP’nin MHP’ye yakın aday, MHP’nin de AKP’ye yakın adaylar çıkaracağı belirtiliyor.

HER GÜN FARKLI BİR MODEL

Geçtiğimiz yıl yapılan anayasa değişikliğinde yerelde ittifak konusunu unutan AKP ve MHP bloku şimdi yerelde nasıl ittifak edeceğini bir türlü bulamıyor. İki partinin liderinden ve kurmay ekibinden ise her gün farklı bir model kamuoyuna sürülüyor. Önce “Adayda İttifak” modeli üzerinde durulurken, iki partinin de her seçim bölgesinde aday çıkarmak istemesi üzerine bu modelden vazgeçilmiş görünüyor. Daha sonra tabanda ittifak, gönüllerde ittifak modeline geçilirken, ittifakın en son ve gözde modeli ise Bahçeli’nin önerdiği kombin ittifakı oldu. Buna göre bir parti başkan adayını, diğeri yardımcısını belirleyecek. Meclis üyelikleri de bölünecek.

İL İL İNCE HESAPLAR

Ayrıca CHP’nin kazandığı ve İYİ Parti’nin güçlü olduğu illerde AKP ve MHP kendisini ittifaka mecbur hissediyor. MHP bu yolla Iğdır ve Kars’ı almayı planlarken, anketlerde kaybedebileceği ihtimali beliren Manisa, Mersin ve Adana’yı AKP’yi ikna ederek elde tutmak istediği belirtiliyor. MHP şu anda 3 büyükşehir, 4 il, 79 ilçe ve 47 belde belediyesine sahip bulunuyor. MHP’nin elinde tuttuğu 5 il (Adana, Manisa, Bartın, Isparta, Osmaniye) belediyelerinde ikinci konumda AKP’de bulunuyor. Bunlardan Manisa’yı yanlış aday stratejisi nedeniyle AKP kaybedip MHP alırken burada MHP yüzde 40,1, AKP yüzde 36,7 ile başa baş bir mücadele veriyor. Anketlerde ismi çıkan Selçuk Özdağ ismi ile AKP’nin bu ili MHP’den alabileceği belirtiliyor. Bu durum ise partileri, ittifaktan ziyade henüz isim bulunamayan ittifakın öteki partisinin de oylarını alabilecek adaylar bulmaya zorluyor.
Gazete AntalyaGazete Antalya