GÜNDEM
Giriş Tarihi : 30-05-2020 10:35

Antalya Salgın Sürecini En İyi Yöneten İl

Vali Münir Karaloğlu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’na video konferans sistemi ile katıldı.

Antalya Salgın Sürecini En İyi Yöneten İl
Koronavirüs salgının Antalya ekonomisine etkilerinin ve çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantıya Vali Münir Karaloğlu'nun yanısıra, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer, Yönetim Kurulu Üyeleri ve ATSO Meclis Üyeleri katıldı.

Kontrollü Sosyal Hayat Dönemi
Koronavirüs salgınının, bütün dünyanın ortak bir sorunu olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, " Dünyada ve ülkemizde olduğu gibi Antalya'mızda da bu salgından kurtulmanın mücadelesini veriyoruz. Bu kriz ortamından özellikle iş dünyası çok ciddi etkilendi. Farklı sektörler farklı oranlarda etkilense de herkes bir şekilde bu salgın mücadelesinden nasibini aldı.Sayın Cumhurbaşkanımızın dün ifade ettiği, kontrollü sosyal hayat olarak adlandırılan bu süreçte hepimize çok büyük görevler düşüyor. Hep birlikte çalışarak ve üreterek bu 3 ay içerisinde kaybettiklerimizi en hızlı şekilde nasıl geri alabiliriz, bunun üzerinde durmalı ve çalışmalarımızı bu doğrultuda yapmalıyız" dedi.

Antalya En Riskli İkinci İldi
Bu salgının ilk defa ülkemizde 11 Mart tarihinde görüldüğünü belirten Vali Karaloğlu, " Sağlık Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığımız  bünyesinde oluşturulan Bilim Kurulu üyeleri Türkiye'de koronavirüs için en riskli iki ilden birisi olarak Antalya'yı gösteriyorlardı. Antalya’nın riskli gösterilmesinin sebebi Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olmasıydı. Ama bugün geldiğimiz noktada hamdolsun Antalya’da bu süreci bütün taraflarıyla başarılı bir şekilde yürüttük. Gerek vaka sayısında gerekse nüfusun vaka artış oranında Türkiye'de gerçekten iyi durumdayız" ifadelerini kullandı.

Antalya Nüfusa Düşen Vaka Sayısında En İyi İl
Antalya'nın, salgın sürecinde nerede olduğunu ortaya koymak için İl Sağlık Müdürlüğü'ne istatistiksel olarak çalışma yaptırdığını belirten Vali Karaloğlu " 1 milyon nüfusa düşen vaka sayısı bakımından Antalya  81 il içerisinde 81'nci sırada. Bunu bir müjde olarak burada paylaşmak istiyorum. Türkiye'de en iyi iliz. Bunu da kullanmamız gerekir. Bu şehir turizm şehri. Bu şehrin güvenli olduğu ve sağlık alt yapısının bu ve benzeri salgınlarda çok yeterli ve güvenli olduğu konusunda çok ciddi tanıtım yapmamız gerekir. Müşteri kitlemize de güven vermemiz lazım.Salgın sürecinde yaptıklarımız ve yapacaklarımızla hem iç piyasaya hem de dış dünyaya mesaj vermeliyiz" dedi.

Antalya'nın farklı mahallerinde karantina uygulamasının olduğunu belirten Vali Karaloğlu, " Antalya’da her şey kontrolümüz altında ilerlerken ve hasta sayımız sıfıra indi derken cezaevinden tahliye olan insanların taşımış olduğu virüsün hızla yayılması sonucunda bu tedbirleri almak zorunda kaldık. Yani bu karantina uygulamaları Antalya'da durumun çok kötü olduğunun değil, Antalya'daki bu iyi durumun devam etmesi için alınmış olan çok önemli tedbirlerdir. Güvenlik güçlerimiz karantina mahallelerini sıkı sıkı takip ederken, sağlık ekiplerimiz de tarama yapmaya ve hastaların bir an önce sağlığına kavuşması için tedavi süreçlerini takip etmeye devam ediyor. Bizim Antalya olarak salgın sürecindeki farkımız proaktif davranıp, olayları önceden önlemeye yönelik aldığımız tedbirler oldu. Bildiğiniz gibi Antalya olarak Türkiye'de ilk şehir giriş çıkışlarını biz kapattık. Ticaret ve Sanayi Odamızla, Esnaf ve Sanatkarlar Odamızla müşterek çalışarak ilimizdeki esnafların çalışma saatlerini planladık. Antalya'yı korumaya çalıştık ve bunun karşılığını aldık. İnşallah önümüzdeki 10 gün içerisinde salgın sorununu tamamen çözmüş olacağız" ifadelerini kullandı.

Tedavisi Devam Eden Vaka Sayısı 51
Antalya'da hastanelerde tedavi edilen 51 vatandaşımızın olduğunu belirten Vali Karaloğlu, "51 vakadan 3 tanesi yoğun bakımda geriye kalan 48 vatandaşımızın normal servislerde tedavisi devam ediyor. 14 vatandaşımız ise bu süreçte hayatını kaybetti. Salgın dolayısıyla hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Bu dönemde Antalya'da 29 sağlık çalışanımız ise maalesef virüse maruz kaldı.29 sağlık çalışanımızdan 28 tanesinin tedavileri tamamlandı ve görevlerine geri döndüler.Sadece bir sağlık personelimizin tedavisi devam ediyor.İnşallah o bir sağlık çalışanımız da sağlığına kavuşacak ve görevinin başına dönecek. Ben bu vesileyle  hem Antalya'mızdaki hem ülkemizdeki bütün sağlık çalışanlarımıza gönülden teşekkür ediyorum" dedi.

Antalya'da Pandemi Sürecinin Ekonomik Boyutu
Bu sürecin bir de ekonomik boyutunun olduğunu belirten Vali Karaloglu, "Toplumun her kesimi bu salgından etkilendi.Vatandaşlar etkilendi, çalışanlar etkilendi, esnafımız ve işletmelerimiz etkilendi.Devletimiz her kesime ulaşmaya çalıştı. Herkesin problemini çözecek çözümler üretmeye çalıştı. Özellikle Ekonomik İstikrar Kalkınma Programları sayesinde hem vatandaşa dönük, hem çalışanlara dönük, hem de işletmelere dönük çok önemli destekler çok önemli iyileştirmeler yapıldı. Ekonomik İstikrar Kalkınma Paketi kapsamında, Antalya’da yapılan yardımlarda birinci fazda 38 bin 714 kişiye, ikinci fazda 38 bin 667 kişiye, 3. fazda da yine 41 bin 528  kişiye biner lira olmak üzere toplamda 118 bin 909 vatandaşımıza 118 milyon 909 bin TL  yardım ilettik. Bu yardımlar karşılıksız, hibe olarak vatandaşımıza vermiş olduğumuz destek. Ramazan ayı boyunca da vatandaşlarımıza gıda yardım kolileri de dağıttık. Hayırseverlerimiz ve STK’larımızın da destekleriyle 19 ilçemizde bulunan Vefa Sosyal Destek Grupları aracılığıyla yaklaşık 50 bin ailemize gıda paketi gönderdik. Sosyal Devlet anlayışımızla vatandaşımızın her türlü mağduriyetini gidermeye gayret ediyoruz. Antalya’mızda 23 bin 558 işyeri kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Başvuru yapan tüm vatandaşların beyanını esas alıp 160 bin çalışanımızın kısa çalışma ödeneği ödemeleri de tamamlandı. Ayrıca 7 bin çalışanımız da işsizlik ödeneğinden istifade etti. Antalya şu anda,elindeki başvuruların %90’dan fazlasını sisteme girerek Türkiye’deki en başarılı il olarak birinci sırada. İŞ-KUR’daki arkadaşlarımız da gece gündüz çalıştılar, çok teşekkür ediyoruz. Son olarak da Antalya'da 12 milyon maske dağıtımı gerçekleştirdik. Bu maskelerden 6 milyon adeti eczanelerimiz aracılığıyla vatandaşa ulaştırıldı. Bu süreçte vatandaşla aramızda köprü görevi gören Eczacılar Odasına ve eczacılarımıza da teşekkür ediyorum" dedi.

344 Bin Çağrıya Cevap Verildi
Koranavirüs sürecinde 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımız için sokağa çıkma kısıtlaması getirildiğini belirten Vali Karaloğlu,"Özellikle 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın taleplerini yerine getirmek için Türkiye'de 81 ilde ve 921 ilçede Vefa Sosyal Destek Grupları oluşturuldu. Bu grupların içerisinde askerden polise, öğretmenden imama, Belediye zabıtasından Ptt personeline kadar bütün kamu kurumlarından çalışanlar yer aldı. 211 bin vatandaşımızın 112 acil çağrı merkezi aracılığıyla,133 bin vatandaşımızın da de acıkkapı.gov.tr dijital adresi üzerinden olmak üzere toplam 344 bin çağrıya, Vefa Sosyal Destek Grupları aracılığıyla cevap verdik. Vatandaşın her türlü ihtiyacını karşılamaya çalıştık" ifadelerini kullandı.

3 Kamu Bankasından Sıcak Para Desteği
Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıflar bankası olmak üzere 3 Kamu Bankasının da bu dönemde özellikle iş insanlarına sıcak paraya ulaşmak konusunda yardımcı olduğunu belirten Vali Karaloğlu," Antalya'da bankalar kredi verme işlemlerine devam ediyor. İş insanlarımızın ve vatandaşlarımızın bireysel kredi ihtiyaçlarının yerine getirilmesi konusunda özellikle bu 3 banka gece gündüz demeden ve hafta sonu özel izin alarak bireysel kredi taleplerini büyük oranda yerine getirdiler. Bu süreçte Ziraat Bankası, toplamda 2 milyar 800 milyon TL kredi kullandırmış. Bunun 2 milyar 100 milyonu işletmelere 700 milyonu bireysel kredi olarak vatandaşa kullandırılmış. Vakıfbank, 2 milyar 400 TL kredi kullandırmış. Bunun 2 milyar 100 milyonu işletmelere 300 milyonu ise bireysel kredi olarak kullandırılmış. Halkbank ise 6 milyar kredi kullandırmış. Bunun 3 milyar 50 milyon TL si işletmelere,700 milyonu bireysel kredilere ve 2 milyar 250 milyon TL'si ise esnaflara kullandırılmış. Şu anda önemli olan sıcak paraya ulaşmaktır. İşletmeleri yaşatabilmek en önemli görevimiz. İşletmelerimizi, salgın sonrasındaki dönemde ayakta tutup koşar hale getirmemiz gerekiyor" dedi.

Sadece Eylül Ayında 2.5 milyon Yabancı Turist
Sektör olarak baktığımızda Antalya'da en fazla turizm sektörünün salgından etkilendiğini belirten Vali Karaloğlu, "Tabi ki bu süreçte Turizm sektörünün toplu olarak kepenk indirmesiyle birlikte Antalya’da turizm yara aldı.Uluslararası bütün trafik durmuş oldu ama bir şeyi unutmayalım; krizden çıkarken bu süreçten sonra en hızlı toparlanacak sektörlerden biri de yine turizm olacaktır çünkü insanlar taleplerini ortadan kaldırmadı.İnsanlar sadece taleplerini erteliyorlar. İnşallah 1 Haziran itibarıyla şehirlerarası seyahat yasağı kalkıyor. Daha önce kapatmak zorunda kaldığımız ve turizmle bağlantılı olan restaurantlar, lokantalar, kafeler, sahiller, parklar ve mesire alanları açılmış olacak. İnsanlar evde kalmaktan sıkıldı ve hepimizin tatile ihtiyacı var. İç turizmde 1 Haziran itibarıyla çok ciddi bir hareketlilik olacak. Dış turizmde ise özellikle Almanya ile bilet satışları başladı. Ülkelerin salgın sonuçlarına göre de dış turizmde özellikle 2020 yılının ikinci yarısında çok ciddi bir hareketlilik yaşanacaktır. Antalya'ya en kötü ihtimalle 2.5 milyon turistin gelmesi konusunda iddiada bulunlar oluyor. Ben bu rakamın sadece Eylül ayı içerisinde yakalanacağını tahmin ediyorum. İnşallah önümüzdeki dönem, geçtiğimiz dönem kaybettiğimiz kayıpların telafi edildiği bir dönem olacak" dedi.
Gazete AntalyaGazete Antalya