POLİTİKA
Giriş Tarihi : 03-10-2018 21:58

İşsizlik fonu iddiaları TBMM'ye taşındı

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, İşsizlik Fonu’nun elinde tuttuğu Hazine tahvillerinin satılması yoluyla kamu bankalarına sermaye benzeri fon sağlandığını iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

İşsizlik fonu iddiaları TBMM'ye taşındı
Budak, “Bu iddialar doğruysa işsizlik fonunun içinin boşaltıldığının kanıtıdır. Anlaşılan o ki işsizleri fonlayacakları yerde kamu bankalarını, dolayısıyla yandaşları fonluyorlar” dedi.
 
Budak, şu değerlendirmeyi yaptı:
 
“Geçtiğimiz hafta içerisinde, Halkbank, Vakıfbank ve Eximbank toplam 10,8 milyar TL değerinde tahvil ihracı gerçekleştirmiştir. Bahse konu tahvillerin alıcılarının “kurumsal müşteriler” olduğu ifade edilmiştir. İşsizlik Fonu’nun da elinde tuttuğu Hazine tahvillerini sattığı ve bu yolla yukarıda belirtilen üç kamu bankasından tahvil alarak, bankalara fon sağladığı iddiaları gündeme gelmiştir. Bu iddialar doğruysa işsizlik fonunun içinin boşaltıldığının kanıtıdır. Anlaşılan o ki işsizleri fonlayacakları yerde kamu bankalarını, dolayısıyla yandaşları fonluyorlar.
Öte yandan İşsizlik Sigortası Fonu Kaynaklarının Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik devlet tahvili, repo ve kamu bankalarında mevduat dışında yatırım yapılması dışındaki yöntemleri olanaksız kılıyor. İşçi için kullanılması gereken fon, hangi hukuki dayanaklara istinaden böyle bir işlemde kullanılıyor?”
Budak ayrıca, “Varlık Fonu’nun da tahvillerin alıcılarından olduğu iddiaları var. Fon kurulduğundan bu yana hiçbir denetime tabi tutulmaması ve gerçekleştirdiği işlemlerin şeffaf olmaması nedeniyle, halka ait şirketlerimizin ne tür risklere maruz bırakıldığı, devletin kaynaklarının ne amaçla kullanıldığı da belli değil” değerlendirmesini de yaptı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Budak önergede şu ifadelere yer verdi:
“Hazine’nin 2018 yılının ilk ayında yaptığı toplam net borçlanma 40 milyar TL seviyesindedir. Bu üç kamu bankasının yaptığı ihraç Hazine’nin borçlanma tutarının dörtte birini aşmaktadır. Bu çerçevede; yukarıda adı geçen kamu bankalarının böylesine yüksek bir borçlanma gerçekleştirmesinin gerekçesi nedir? Tahvil ihracının adı geçen bankaların bilançolarına olan etkisi nedir? Tahvillerin alıcıları arasında Hazine’nin tek hesap sistemine dâhil edilmeyen İşsizlik Fonu veya Varlık Fonu gibi devlet yönetimindeki fonlar da bulunmakta mıdır? İşsizlik Sigortası Fonu adına böyle bir alım gerçekleştirildiyse, alımın hukuki dayanağı var mıdır? “
Gazete AntalyaGazete Antalya