GÜNDEM
Giriş Tarihi : 24-03-2020 11:49

Tedbirler hiçe sayıldı

Antalya’da corona virüs salgınına karşı, yaş sebze ve meyvelerin perakende satışına yönelik alınan tedbirlere uyulmadığı gözlendi.

Tedbirler hiçe sayıldı

Ticaret Bakanlığı corona virüs salgınına karşı yaş sebze ve meyvelerin perakende satışına yönelik bazı tedbirler aldıklarını açıkladı. Alınan önlemler gereği market, manav ve pazar yerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyveler tüketicilerce seçilmeden, satıcılarca gerekli hijyen koşullarına dikkat edilerek satışa sunulacak. Ayrıca belediyelerce pazar yerleri ile toptancı hallerinde dezenfeksiyon çalışmaları ihmal edilmeyecek, gerekli ve yeterli hijyen önlemleri alınacak. Yine pazar yerlerinde tezgah aralıkları mümkün olduğunca geniş tutulacak, tezgah aralarında geçiş yerlerinde sıkışıklığa neden olacak kasa ve ambalajlar bulundurulmayacak. Pazar yerleri, toptancı halleri ve diğer satış yerlerinde çalışan ve görev yapan herkes hijyen konusunda bilgilendirilecek ve hijyen kurallarına uygun davranacak gibi tedbirler yer aldı.  
 
Ancak açıklanan tedbirlere satıcı ve tüketici ayağında büyük oranda uyulmadığı gözlendi. Marketlerde satılan sebze ve meyve ürünlerine önüne gelen  el vurduğu gözlendi. Pazar alanlarındaysa tezgahlar arasında boşluk bulunmaması ilk dikkat çeken detay oldu. Tezgahlardan sadece eldiven giyen satıcıların ürün seçmesine yönelik kuralaysa çoğunlukla uyulmadı. Vatandaşlar eldiven ve  maske takmamalarına rağmen tezgahlardaki ürünlere el vurdu. Market ve pazarlarda bunlar yaşanırken denetleme mekanizmalarının neyle meşgul oldukları merak konusu oldu.
 
Örnek uygulamalar var
Öte yandan Muğla’dan gelen görüntüler Antalya’ya örnek oldu. Marmaris ilçesi, Kemeraltı Mahallesi’ndeki halk pazarında, corana virüse karşı alınan önlemler büyük memnuniyet oluşturdu. İlçe belediyesi zabıta ekiplerince tüm pazarcılara sebze ve meyvelerini poşete koymaları, kendilerinin de koruyucu maske ve eldiven takmaları tebliğ edildi. Pazardaki tezgahlarda yer alan tüm ürünler poşetlenerek satışa sunuldu. Pazara gelen vatandaşların alınan tedbirlerden dolayı memnun olduğu bilgisine ulaşılırken, uygulamanın Antalya belediyelerince uygulanmaya alınıp-alınmayacağı husus merak konusu oldu.

Gazete AntalyaGazete Antalya