TÜRKİYE
Giriş Tarihi : 13-03-2020 01:35

Çekirge istilasında son durum! Türkiye'ye gelecek mi?

Türkiye, İran ve Irak’da görülen çekirge felaketiyle ile karşı karşıya. Orta Afrika’dan başlayıp sınırımıza kadar dayanan çekirge istilası, Türkiye’yi de tehdit ediyor.

Çekirge istilasında son durum! Türkiye'ye gelecek mi?

 

Türkiye’nin sınır komşularında görülen çekirge istilası büyük bir tehdit oluşturuyor. Afrika’dan başlayarak büyük bir kıtlığı getirebilecek ve acil durum ilan ettiren 400 milyara yakın çekirgenin İran ve Irak’a gelerek sınırlarımıza dayandığı sosyal medyada gündem oldu.

Çekirge sürüsünün güzergahını değiştirerek Türkiye sınırlarına kadar dayanması korkuları da beraberinde getirdi.

Afrika’da ortaya çıkan çekirge istilası bir çok ülkeyi zor durumda bırakırken önce Hindistan’a oradan da Çin’e doğru hareketi bekleniyordu. Çekirge sürüsü yönünü değiştirerek ilk önce Pakistan, oradan da İran ve Irak’a doğru hareket ederek istikametini Türkiye sınırlarına doğru çevirdi.

Çekirge Sürüsü Türkiye’ye Geliyor

Irak’a kadar gelen büyük çekirge sürüleri ülkenin adeta güney kısmını işgal etti. Tarım arazilerine saldıran çekirgeler ekinlere büyük bir zarar verirken durumdan oldukça mağdur olan halk ise çekirgelere karşı önlem alınmasını istedi.

Uzmanlara göre ise küresel ısınmanın etkilerinin görüldüğü ülkemizi en büyük risk olarak görmekte. Sınır ülkelere kadar gelen çekirgelerin ciddi bir şekilde tehlike oluşturabileceğinin altı çizilirken daha önce de Şanlıurfa’da benzer görüntülerin yaşanması oldukça korkuttu.

‘400 KATINA ÇIKABİLİR!’

euronews’e konuşan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Acil Durum ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Daniele Donati de haziran ayına kadar çekirge nüfusunun rahatlıkla 400 katına çıkabileceğini söyledi

BM’DEN AÇIKLAMA

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) ise Doğu Afrika ülkelerindeki çiftçilerin hayatını aylardır kabusa çeviren çöl çekirgesi sürülerinin yeniden etkisini artırabileceğini duyurdu.

Anadolu Ajansı’nın geçtiği habere göre, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), yayımladığı durum raporunda, Afrika Boynuzu bölgesinde özellikle Kenya, Somali ve Etiyopya’da durumun kritik olduğuna ve yeni çekirge sürülerin oluşmaya başladığına dikkati çekti.

Bölgedeki durumun “alarm verici” seviyelerde olduğu belirtilen raporda, çekirgelerin yeniden üremeye başladığı ve bu sürülerin gıda güvenliğine benzeri görülmemiş tehdit oluşturduğu aktarıldı.

Raporda, çekirgelerin etkisini göstereceği ülkeler arasında Kenya, Somali, Etiyopya, Sudan, Eritre, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, İran ve Pakistan gösterildi.

Gazete AntalyaGazete Antalya