GÜNDEM
Giriş Tarihi : 08-01-2020 02:51

Klimayı almakla iş bitmiyor

Ev ve işyerlerine klima taktırmak isteyenlerin zaman zaman sorunlar yaşadığına işaret eden Evrim Mühendislik sahibi Cengiz Topcuoğlu, “Servislerin klima montaj ücretlerini yüksek bulan vatandaşlarımız ne yazık ki ehil olmayan kişilere montaj yaptırıyor” dedi.

Klimayı almakla iş bitmiyor

 

İşinin ehli olmayan kişilerin kullandığı malzemelerin bilinçsiz bir şekilde kullanıldığını belirten Cengiz Topcuoğlu, “Ne yazık ki bu kişiler de klima kablolarını dahi farklı kullanıyor ve bu kabloların hatta evin yanmasına kadar pekçok büyük soruna yol açabiliyor. Evin elektrik tesisatını komple ilgilendiren bir konudur klima montajı” şeklinde konuştu.

ALMAKLA İŞ BİTMİYOR

“Klimayı almakla iş bitmiyor malesef” diyen Topcuoğlu, “Dünyanın en iyi kliması, kasap bir montajcının eline düşerse vay o klimanın haline .Klima satın alan arkadaşlar bu konuyu mutlaka incelesin” uyarısında bulundu.

Evrim Mühendislik sahibi Cengiz Topcuoğlu, “Hangi klimayı satın alacağınıza karar verdiğinizde süreç tamamlanmış olmuyor elbette. Klimanızın montajının nasıl yapılacağı da önemli. Tek başınıza montaj yapamayacağınız için montaj hizmetini veren ekiplerle çalışmanız gerekiyor. Mekanınıza gelerek en ideal noktayı belirleyecek olan uzman bakış açısından yararlanmalısınız. Aksi taktirde klimanızdan yeterli verimi alamazsınız. Mekan büyüklüğüne ve koşullarına dikkat etmeden montaj yapan kişilerden de uzak durmalısınız” ifadelerini kullandı.

MONTAJDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Montaj için en önemli noktalardan bir tanesinin kablo seçimi olduğunu işaret eden Topcuoğlu, “Tel kablolar yerine bakır kablolar kullanılmalıdır. Montaj önemli bir konudur, işinin uzmanı yapmalıdır. İç ve dış ünitelerin takılacağı yerlerin güvenliğinden emin olunmalıdır. İç ünitenin sarsılmayacak şekilde takılması gerekmektedir.Cihazın çalışacağı voltaj, kablo kesintisi, otomatik sigorta değerlerinin yeterli düzeyde olması gerekir. Dış ünitenin zemine veya konsol üzerine kauçuk takozlarla sabitlenmesi gerekir. İzolasyonlu bakır boru hattı, tekniğine uygun elektrik ara tesisatı ve gırtlaklı borudan imal edilmiş drenaj hattı birlikte tümü dekoratif bant ile sarılmalı, düzgün bir hat oluşturacak şekilde sabitleme kelepçesi ile duvara bağlanmalıdır. Bakır tesisatı kaynaksız çekilmeli, kaynak gerektiren durumlarda boru içinden ‘azot gazı geçirilerek’ tamamlanmalı, ara tesisatın geçmesi gereken duvar vb. engeller delinmeli, ara tesisat ünitelere bağlanmalı, ara tesisat azot ile kaçak kontrolü yapmalıdır.

Bakır borunun geçiş hattı için dolgu malzemesi kullanılmalıdır” açıklamasında bulundu.

Veli AKOĞLU

Gazete AntalyaGazete Antalya