SAĞLIK ve YAŞAM
Giriş Tarihi : 04-11-2019 14:39

Ispanak zehirler mi?

İstanbul'da yaşanan ıspanak zehirlenmeleri ile ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden gerekli açıklama geldi.

Ispanak zehirler mi?

İstanbul'da yaşanan ıspanak zehirlenmleri ile ilgili iddialar iki gündür gündemi meşgul ederken vatandaşlarda da tedirginlik oluştu. İstanbulluları endişelendiren ıspanak zehirlenmeleri ile ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yaptığı açıklamasında olayın yabancı otlardan kaynaklandığını belirtmişti.

Yapılan bu açıklama ardından vatandaşlar rahat nefes alırken "ıspanak zehirler mi?" sorusunun cevabı ise araştırılıyor. Konu ile ilgili açıklamada bulunan uzmanlar, ıspanağın tek başına zehirlemesinin mümkün olmadığını ancak ıspanak ekili alan karışan yabancı bir otun zehirlemeye sebep olabileceğini kaydettiler.

ISPANAK ZEHİRLEMEZ

İstanbul'da yaşanan olay sonrası ıspanak ile ilgili vatandaşlar temkinli yaklaşırken tek başına ıspanaktan zehirlenmek söz konusu olmadığı ortaya çıktı. Ancak ıspanaklarda zirai ilaç yani pestisit kalıntıları varsa bu bir zehirlenmeye yol açabileceğini ifade eden uzmanlar, "Belirlenen limitlerin üzerinde kullanılan zirai ilaçlar veya yasal olmayan, yasaklı ilaçlar kullanılıyorsa bu gibi zehirlenmeler söz konusu olabilir. Çünkü pestisit kalıntıları evlerimizde yaptığımız yıkamayla kolaylıkla arındırılamayabilir." dedi.

Ispanak gibi yeşillikler ile sebzelerin yemeden önce bol suyla iki veya üç kez iyice yıkanması gerektiği konusunda uyaran uzmanlar, "Bir kap dolusu suyla yapraklar tek tek yıkanırsa, yıkanırken elle sıvazla yöntemi kullanılırsa yeşillik üzerindeki çamur veya toprak temizlenirse doğru temizleme gerçekleşebilir." dedi. Yıkakan ıspanak gibi yeşillikler ve sebzelerin daha sonra sirkeli su veya karbonatlı suda bekletilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, "Sebze yemekleri ayrıca çelik ve cam kaplarda iki gün buzdolabında muhafaza edilerek tüketilmelidir." ifade ettiler.

Gazete AntalyaGazete Antalya