EĞİTİM
Giriş Tarihi : 18-10-2019 01:47

Esnafa e-ticaret eğitimi

Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Necmettin Erkan, e-ticaretin küçük ve orta ölçekli esnafa önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.

Esnafa e-ticaret eğitimi

AESOB’ta Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü ile PTT A.Ş. iş birliğiyle esnaf ve sanatkârlara yönelik e-ticaret toplantısı gerçekleştirildi. programa Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Necmettin Erkan’ınyanı sıra il genelindeki esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları temsilcileri ile esnaf ve sanatkârlar katılım sağladı. 

Esnaf için fırsat
Esnafların ve küçük işletmelerin elektronik ticaretten aldıkları payın arttırılmasına katkı sağlamak için düzenlenen eğitim programının açılışında konuşan Genel Müdür Necmettin Erkan,Ticaret Bakanlığı olarak esnaf ve küçük işletmelerin e-ticaret kapasitelerini artırmaya verilen önemi vurguladı. Günümüzde teknolojinin hızla ilerlediğini ve yeni bir satış platformları oluşturduğuna dikkat çeken Erkan, artık esnafın da bu platformlar üzerinde yer almasının bir zorunluluk olduğunu söyledi. Esnafın teknoloji kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi ve e-ticaret ile e-ihracata uyumunun gerekli olduğunu belirten Erkan, teknoloji sayesinde oluşan yeni pazarların kısıtlı imkânlara sahip küçük işletmelere önemli fırsatlar sunarak küresel düzeyde iş yapabilme fırsatı yarattığını ifade etti.

Sınırlar ortadan kalktı
AESOB Başkanı Adlıhan Dere ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bildiğiniz üzere bu modern çağda dünyada olduğu gibi ülkemizde de bilgisayar ve internet kullanımının artmasıyla geleneksel ticaret dönüşüme uğramış sanal ortama taşınmaya başlamıştır. İnternet ile birlikte bilgisayar ve akıllı telefonların kullanımının yaygınlaşması elektronik ticaret alanında büyük değişimlere hız kazandırmıştır. Elektronik ticaret artık çağımızın alışveriş yapma alışkanlıklarından biri olmuş her geçen gün ticaretteki payını giderek artırmıştır.  E-ticaret aracılığıyla binlerce km ötedeki üretici ve tüketici kolaylıkla birbirlerine ulaşabilir hale gelmiş ticaretteki sınırlar ortadan kalkmıştır”

PTT değer katacak

Esnafın e-ticartte yer almasında PTT’nin büyük rol üstlendiğini ve üstleneceğini aktaran Dere, “Ülkemizin e-ticarette dünya ölçeğinde gerekli payı alması da bir anlamda esnaf ve sanatkarımızın bu alanda göstereceği efor ve gayrete bağlı olduğu gerçeği de önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Turizmde bir dünya markası olan Antalyamızın e-ticarette de bir başarı hikayesi yaratabileceğine gönülden inancımın tam olduğunu, Antalya esnafının bu konuda gerekli entegrasyonu sağlayabileceğini buradan belirtmek isterim. İşte bu noktada bizi dünya pazarlarına ulaştıracak ülkemizin tarihi kurumlarından biri olan PTT karşımıza çıkmaktadır. PTT bize değer katacak rekabet ölçeğinde teknolojik gücüyle esnafımızın en büyük desteği ve yardımcısı olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Dere, “Bildiğiniz gibi, vatandaşlarımız artık ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü internet üzerinden karşılamaya yönelmektedirler. Bugün yemek ihtiyaçlarını dahi internetten sipariş veriyorlar. Tüketiciler artık sokak sokak gezmek yerine oturdukları yerden bilgisayar ve cep telefonları vasıtasıyla istedikleri ürünlerin siparişini veriyor, bölgesel olarak mal ve hizmet sunan işletmeler, e-ticaret sayesinde daha geniş kitlere ulaşabilmekte, daha düşük maliyetlerle, daha geniş pazarlara ürünlerini tanıtabilme imkanı bulabilmektedirler. Bu kapsamda, esnaf ve sanatkarlarımıza destek olmak ve e-ticarette var olmaları amacıyla Ticaret Bakanlığız ile PTT arasında bir protokol imzalanmıştır. İmzalanan protokol ile esnaf ve sanatkarlarımız, PTT’nin e-ticaret altyapısı sayesinde ürünlerini ülkemize ve dünyaya pazarlarına açabileceklerdir. Protokol ile PTT, özel komisyon ve indirim oranları ile ürünlerin satış, pazarlama ve reklam kampanyalarında esnafımıza destek olacaktır. Esnaf ve sanatkarlarımızın e-ticarette var olmaları ve e-ticaretin fırsatlarından yararlanmaları amacıyla gerçekleştirilen bu protokol sayesinde esnafımız PTT’nin güçlü altyapısı sayesinde dünya rekabetinde yerini alabilecektir. Ayrıca esnafımızın PTT’den alacağı esnaf kart ile esnaf kart sahipleri Pttcell, PTT kargo, PTT KEP, PTT sigorta, nakit ve değerli lojistiği hizmetlerinden indirimli yararlanacak, esnafımız daha güçlü hale gelecektir” diyerek sözlerini noktaladı.

Yalçın KÜÇÜK

Gazete AntalyaGazete Antalya