EKONOMİ
Giriş Tarihi : 18-10-2019 01:30

Konut satışları artabilir

Yabancılara ve Türkiye’de yerleşik olmayan Türk vatandaşlarına konut ve iş yeri tesliminde KDV istisnası uygulamasına ilişkin bedelin döviz olarak Türkiye’ye getirilmesi teşvik kapsamına girdi.

Konut satışları artabilir

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Üyesi ve Emlak Komisyoncuları Başkanı Halil Ersoy, emlak piyasası hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Hazine ve Maliye Bakanlığının “Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”i, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini paylaşan Başkan Ersoy, “Tebliğle KDV istisnasının geçerli olduğu bazı uygulamalarda değişiklik yapıldı. Yabancılara ve Türkiye’de yerleşik olmayan Türk vatandaşlarına konut ve iş yeri tesliminde KDV istisnası uygulamasına ilişkin bedelin döviz olarak Türkiye’ye getirilmesi teşvik kapsamında olacak” açıklamasında bulundu.

Teşvik edilecek
Başkan Ersoy, “Konut ve iş yeri teslimlerinde alıcılar dışındaki gerçek veya tüzel kişiler tarafından bankalar aracılığıyla satıcıların hesabına yapılan döviz transferlerinin “Türkiye’ye getirilen döviz” olarak kabul edilmesine yönelik şartlar da düzenlendi. Bu kapsamda, söz konu işlemlerde yapılan döviz transferlerinin ülkeye getirilen döviz olarak kabul edilmesi için transfere ilişkin banka dekontunda alıcıya ve teslime konu konut veya iş yerine ilişkin bilgilere (proje adı, adresi, bağımsız bölüm numarası) yer verilmesi ya da dövizi transfer eden gerçek veya tüzel kişiler tarafından, transfere konu tutarın alıcı adına gönderildiğine dair satıcıya, alıcı ve teslime konu konut veya iş yerine ilişkin bilgileri içeren bir muvafakatname verilmesi gerekecek. Böylece, yabancılara ve Türkiye’de yerleşik olmayan Türk vatandaşlarına konut ve iş yeri tesliminde istisna uygulamasına ilişkin bedelin döviz olarak Türkiye’ye getirilmesi teşvik edilmiş olacak” ifadelerini kullandı.

Konut sektöründeki haraketlenmeye dikkat çeken Ersoy, “Türkiye’de 2019 Eylül ayında 146 bin 903 konut satıldı. Türkiye genelinde konut satışları 2019 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde15,4 oranında artarak 146 bin 903 oldu. Konut satışlarında, Antalya ilk 5 şehir arasında yer alıyor. İpotekli konut satışları 2019 Eylül ayında 57 bin 811 olarak gerçekleşti. Ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 410,2 oranında artış gösterdi. Bu da gösteriyor ki kredi kullanımı konut satışında büyük yer tutuyor. Yabancılara 2019 yılı Eylül ayında 4 bin 77 konut satışı gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,6 azalarak 4 bin 177 oldu.

Yabancılara yapılan konut satışlarında, Eylül 2019’da ilk sırayı bin 924 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 744 konut satışı ile Antalya, 239 konut satışı ile Ankara, 213 konut satışı ile Bursave 141 konut satışı ile Yalova izledi. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı

Eylül ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 781 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 489 konut ile İran, 248konut ile Rusya Federasyonu, 214 konut ile Suudi Arabistan ve 191 konut ile Kuveyt izledi” dedi.


Ersoy açıklamalarına şöyle devam etti:

“Şehrimiz dünyanın en çok ziyaret edilen şehirleri arasında yer alıyor ki bunu geçtiğimiz yıl lehine çevirmeyi başardı. İlimizden en çok konut alan ülkeler sıralamasındaysa Irak, İran, Afganistan, Rusya ve Suudi Arabistan ilk 5 sırayı oluşturdu. Bunların haricinde 25 ülke vatandaşı daha konut için kentimizi tercih etti. Yabancıların da konut için Antalya’yı tercih etmesi sektörü hareketlendiriyor ve bu da sektöre ciddi kazanç sağlıyor. Mutlaka yabancıların ilimizden konut almalarını özendirecek düzenlemeler yapılmasında fayda var.” 

Faiz ve destek vurgusu

Ersoy, “Antalya’da 2018 Eylül ayında bin 916’sı ilk, 3 bin 599’u ikinci el olmak üzere toplam 5 bin 515 konut satışı gerçekleşti. Bu yılın aynı döneminde bin 769’u ilk satış, 4 bin 739’u ikinci el olmak üzere toplam 6 bin 506 konut satışı yapıldı. Ortaya çıkan tablo aslında konut sektörü açısından kredi faizlerinin ne denli önemli bir durumda olduğunu bizlere net bir şekilde gösteriyor. Özellikle 2018’de etkili olan kur dalgalanmasına bağlı artan konut kredisi faiz oranları sektörde yaprak kıpırdamamasına neden oldu. Art arda gelen faiz indirimleriyle piyasa tekrar hareketlenmeye başladı ki bu da istatistiklere açık şekilde yansıyor” diye konuştu.

Geçtiğimiz aylarda sektörün yaşadığı durgunluk nedeniyle konut stoğunun arttığına da değinen Ersoy, “Stoğunun artması fiyatları aşağı çekti. Şu an kent genelinde konut fiyatları düşük seviyelerde. Ev sahibi olmak isteyenler ya da yatırımcılar için sektör şu an çok cazip hale geldi. Hal böyleyken satışların iyice yükselmesi için kredi faizlerinin daha da cazip hale getirilmesi gerekli. ATSO olarak vatandaşları ev sahibi yapmak için önemli çalışmalara imza attık.  OdamızlaZiraat Bankası arasında yapılan anlaşma gereği 0.98 oranlı konut kredisi anlaşması imzaladık. Konut sahibi olmak isteyenler, kentimizde çalışmalarını sürdüren ATSO üyesi müteahhitlerin yeni konutları için Ziraat Bankası tarafından 0,98 oran ve 60 ay vade ile 750 bin liraya kadar kredi kullanabiliyor.“Vatandaşlarımız öncelikle uygun şartlarda konut kredisi veren bankaları tercih etmeliler. Aksi halde faizler yüksek olduğu için zor duruma düşebilirler. Nakit parası olup mevduatta tutanlar ya da dolar alanlarsa bence kaybediyor. Çünkü konutun sağlayacağı ekonomik faydanın yerini asla bunlar tutumaz. Uzun vadede konut her zaman kazandırır” dedi. 

Ersoy son olarak şunları aktardı:

“Konut sektörünün canlı tutulması için desteklemelerin sürekli olması gerekiyor. Ekonomik programlarda da bu yönde kararlar alınıyor. KDV oranının düşürülmesi, tapu harcındaki indirimler sektör genelinde hareketlilik yaşanmasını sağlar. Sektörümüz destek paketleri olmadan yoluna devam edemiyor.”

Yalçın KÜÇÜK

Gazete AntalyaGazete Antalya