YEREL YÖNETİM
Giriş Tarihi : 09-10-2019 02:57

Kırtasiyecilerin önerisi var

Yeni perakendecilik kültürü haline gelen alışveriş merkezleri çarşı kültürünü zayıflattığı gibi kırtasiyeciliği de bitiriyor. Kırtasiyeciler sektörde canlanma için MEB’den destek istiyor.

Kırtasiyecilerin önerisi var

Antalya Fotoğrafcılar Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Bayrak, “Gıdadan, giyime, otomotivden, mobilyaya kadar hemen her sektörden ihtiyaca aynı mekanda ulaşma imkanı sunan süpermarketlerin kitap ve kırtasiye malzemeleri perakendeciliği de yapması küçük işletmecileri, eskiden bayram yaptıkları okulların açıldığı döneminde de siftahsız kepenk kapatan esnaf oldu” dedi.

DEVLET KIRTASİYE ARACILIĞIYLA DAĞITSIN

Türkiye genelinde 100 bine yakın kırtasiyeci iş yerini kapatmak durumunda kaldığına dikkat çeken Başkan Bayrak, “Pek çok esnaf dükkanını kapatma durumuna geldiğini söylüyor. İlk ve ortaöğretim kitaplarının devlet tarafından ücretsiz olarak dağıtılmasının güzel bir uygulama. Ancak bunun kırtasiyeciler aracılığıyla yapılması durumunda sektörün canlanabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

SÜPERMARKETLER ŞEHİR DIŞINA ÇIKSIN

Mehmet Bayrak, “Sağlık sektöründe doktorun verdiği ilaçların eczaneden alınıp, parasının devlet tarafından ödenmesi sisteminin kırtasiye sektöründe de uygulanmasının kırtasiyecilik için kurtuluş olacağını savunan esnafa göre süpermarketlerin şehir dışına taşınması da bir başka çözüm olacak” şeklinde konuştu.

BÜYÜK REYONLAR AÇIYORLAR

Başkan Mehmet Bayrak, “Büyük marketlerde bizim dükkanımızın 2-3 katı büyüklüğünde kırtasiye reyonları açılıyor. Ulaşım ve servis himetleri var, bizim öyle bir imkanımız yok. Uzun vadede düşük fiyatlarla ve geri iadeli mal alıyorlar hatta bu malların parasını da satış sonrasında ödüyorlar. Bize böyle kolaylıklar sağlanmıyor. İşimiz çok zor” dedi.

YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR

Sektörde genel bir durgunluk olduğunun altını çizen Mehmet Bayrak,  “Özellikle perakendeci bu durumdan çok olumsuz etkilendi, sezon yaşayamaz oldu. Marketlerin şehir içinde olması perakendeciyi olumsuz etkiliyor. Biz bu konuda yasal düzenlemelerin yapılması için talepte bulunduk ama olmadı. Küçük işletmelerin işi çok zor. Pek çoğu yavaş yavaş kapanma yolunda. Yaratıcı fikirler geliştiren, albenili ve geniş ürün yelpazesine sahip, kendini yenileyen işletmeciler daha rahatlar. Onun dışında sektörde bir daralma var. Eskiden kırtasiyelerde yaşanan sezon yoğunluğu şimdi marketlerde yaşanıyor” ifadelerine yer verdi.

Yalçın KÜÇÜK

Gazete AntalyaGazete Antalya