POLİTİKA
Giriş Tarihi : 16-09-2019 02:06

AKP’de büyük bir kriz dönemi

Yerel seçimlerde yaşanan başarısızlığın ardından AKP'de ayrılık rüzgarları esiyor. Bölünme süreciyle çalkalanan AKP'de Ahmet Davutoğlu ile birlikte çok sayıda isim istifa etti.

AKP’de büyük bir kriz dönemi

CHP’nin ‘Mart’ın sonu bahar’ sloganıyla girdiği ve birçok Büyükşehir belediyesini kazandığı yerel seçimlerin ardından AKP’de büyük bir kriz dönemi yaşanıyor. Daha önce parti bünyesinde önemli görevlerde yer alan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve eski bakan Ali Babacan’ın yeni parti kurma çalışmalarına başlaması AKP’de yaprak dökümü olarak nitelendiriliyor. Yaşanan sürece ilişkin, siyaset kulislerinde "CHP’nin ilkbaharı, AKP’nin son baharı mı olacak?" şeklinde yorumlar yapılıyor.

AKP, 31 Mart ve 23 Haziran 2019’da gerçekleştirilen yerel seçimlerde birçok Büyükşehir belediyesini kaybetmişti. AKP’nin seçimlerden başarısızlıkla çıkmasının ardından uzunca süredir dile getirilen yeni parti iddiaları da somutlaşmaya başlamıştı. AKP adına seçimlerde yaşanan başarısızlık partinin halktan git gide uzaklaşması olarak yorumlanırken AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un “23 Haziran'ı geçelim, ondan sonra gerekirse siyasi bakımdan tövbe istiğfar ederek yanlışlarımızdan kurtulacağız" sözleri dikkat çekmişti.


YEREL SEÇİMLERDE YAŞANAN SÜREÇ AKP’Yİ YIPRATTI

AKP’de 31 Mart ve 23 Haziran seçim sürecinde izlenen politikanın doğruluğu sorgulanırken seçimlerdeki başarısızlığın ardından AKP’de siyasal kriz baş gösterdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin yeniletilmesi ve seçim sürecinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş aleyhine yürütülen "görev yapamaz" şeklindeki kampanyanın AKP adına ters teptiği dile getirilirken, yaşanan sürecin AKP’yi yıprattığı yorumları yapılıyor.

Yerel seçimlerde yaşanan başarısızlığın yanı sıra ekonomi alanında yaşanan ciddi problemler de AKP’yi halk nezdinde sorgulanır hale getirirken yeni partilerin kurulması yolunda atılan adımlar AKP’de yaşanan negatif gelişmelerin son halkası oldu.

FİKİR AYRILIKLARI YENİ PARTİ SÜRECİNİ DOĞURDU

Seçimlerin ardından AKP’deki fikir ayrılıkları iyice ayyuka çıkarken yeni partilerin kurulması süreci eski bakan Ali Babacan’ın AKP’den istifasıyla resmen başladı. Babacan’ın 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte hareket ettiği bilinirken AKP’de yaşanan bir diğer önemli gelişme de eski başbakan Ahmet Davutoğlu ve Davutoğlu ile birlikte hareket eden isimler hakkındaki ihraçlar oldu.


ÖNCE ALİ BABACAN SONRA AHMET DAVUTOĞLU

Ahmet Davutoğlu, Selçuk Özdağ, Abdullah Başçı ve Selim Temurci gibi isimlerin AKP’de ihraç talebiyle Disiplin Kurulu’na sevk edilmelerinin ardından eski başbakan Ahmet Davutoğlu, beraberindeki isimlerle kameralar karşısına geçerek AKP’den istifa ettiklerini açıkladı.

Kameralar karşısında ihraç talebinden utanç duyduklarını söyleyen Davutoğlu, "İşletilen sürecin tüzük kurullarının uygulandığı bir işlem değil sonucu baştan yazılmış bir senaryo olduğu aşikardır. AK Parti tabanına kendi genel başkanının ihraç edildiğini görme üzüntüsünden kurtarmak için yıllarca alın teri verdiğimiz partimizden istifa ediyoruz." diyerek partisi ile arasındaki ipleri kopardı.

Eski bir başbakanın partisinden istifa ederek yeni parti çalışmalarına başlaması AKP’nin zayıflamasına vesile olacak bir gelişme olarak görülürken,  Davutoğlu’nun istifasının ardından çok sayıda isim de AKP’den istifa ettiğini açıkladı.

İHRACI İSTENEN DİĞER İSİMLER DE İSTİFA ETTİ

Eski başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte AKP’den ihracı istenen isimler de beklendiği üzere partiden istifa etti.

Davutoğlu’nun ardından eski AKP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, eski Sakarya Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, eski İstanbul Milletvekili Abdullah Başcı, eski AKP İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ve eski AKP Ankara İl Başkanı Nedim Yamalı da AKP’den istifa eden diğer isimler oldu.

Eski başbakan Davutoğlu’nun istifasının ardından AKP’den istifa eden diğer isimler şu şekilde oldu:

  • Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan

  • Eski Gümüşhane milletvekili Feramuz Üstün

  • Eski Ümraniye İlçe Başkanı Enver Sedat Çakıroğlu

  • Eski Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç

  • Eski Ağrı milletvekili Cesim Gökçe

  • Eski İstanbul eski İl Başkan Yardımcısı Cihan Öztunç

  • Eski Tekirdağ İl Başkanı Ahmed Akçay

  • Eski Somali Büyükelçisi ve eski Bursa milletvekili Cemalettin Kani Torun

  • Eski Konya milletvekili Ömer Ünal

  • Eski Muş İl Başkanı Namık Ergün

  • Şanlıurfa AKP Kurucu Üyesi Dr. Abdullah Yeşil

  • AKP Genel Merkez Kadın Kolları 4. dönem MKY kurulu üyesi Aynur Algül

  • Dünya Engelliler Gelişim Derneği Genel Başkanı İslam Meral

  • Eski Adıyaman İl Başkanı Abdurrahman Dimez

  • Eski Adıyaman İl Başkanı Seyfettin Bilen

  • Eski İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Yavuz Değirmenci

Gazete AntalyaGazete Antalya