SAĞLIK ve YAŞAM
Giriş Tarihi : 21-06-2019 02:06

Kuluöztürk: “Kaçınılmaz oldu”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk, “Aile hekimlerinin yer bulma sıkıntısı ortadan kaldırılmalı” dedi.

Kuluöztürk: “Kaçınılmaz oldu”

Sağlık-Sen Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk, aile hekimlerinin yaşadığı sorunlara yönelik değerlendirmelerde bulundu. Başkan Kuluöztürk, özellikle aile hekimlerinin aile sağlığı merkezlerine yönelik yer bulma sıkıntılarıyla ilgili açıklamalar üzerinde durdu. Mülk sahiplerinin ortaya çıkardığı sorunlar nedeniyle aile hekimlerinin ve hastaların zor durumda kaldığını aktaran Başkan Öztürk, konuyla ilgili kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğine işaret etti.

Olumlu etkileri oldu
Aile hekimliği uygulamasının başlamasıyla hastanelerde yaşanan yığılmaların hafiflediğine dikkat çeken Başkan Kuluöztürk, “Uygulamanın hayata girmesiyle hastanelerde yaşanan kalabalıkların önüne geçildi. Ayrıca uygulamayla sağlık alanında daha verimli sonuçlar elde edildi. Gerek aile hekimlerimizin gerek ebelerimizin hastaları, hamileleri ve bebekleri yakından takip etmesiyle vatandaşlarımızın sağlık konusunda yaşadığı birçok sorunun önüne geçildi. Aile sağlığı merkezlerinde yapılan sağlık taramalarıyla birçok vatandaşımızın ileride ciddi boyutlara ulaşacak olan rahatsızlıkları önceden tespit edildi ve erken teşhis sayesinde bu vatandaşlarımızın sevdikleriyle birlikte olan yaşamları sekteye uğramaktan kurtarıldı. Yine hamilelerin yaşayacağı sorunlar ebeler tarafından düzenli takip edildi ve sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirmeleri sağlanarak doğum öncesi bebek kayıpları önemli ölçüde azaltıldı. Ayrıca doğum sonrası süreçte yapılan takiplerle de bebeklerimizin aşıları, Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen takvime uygun olarak yapıldı ve bebeklerimizin yaşadığı sağlık sorunları ciddi derecede bertaraf edildi” dedi.

Şiddet olayları

Aile hekimliğinin hem ülke hem de vatandaş açısından olumlu sonuçlar doğurduğunu belirten Kuluöztürk, aile hekimlerinin ve ebelerinin yaşadığı sorunlar üzerinde de durdu. Aile sağlığı merkezi çalışanlarının yaşadığı şiddet olaylarına değinen Kuluöztürk, “Ülke genelinde olduğu gibi Antalya’da da maalesef sağlık çalışanlarımıza yönelik şiddet olayları yaşanıyor. İşin üzücü tarafıysa yaşanan şiddet olaylarının gün geçtikçe artış göstermesi. Bazı illerimizde, polisin yanında jandarmaların da kamu hastanelerinde görev yaptığı bir dönem geçirdik. Şiddet yönelimi gösterenler için caydırı bir uygulamaydı. Fakat bu çağda üzücü bir tablo oldu. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin önlenmesi amacıyla toplu sözleşme masasında, şiddete başvuranların Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinden 6 ay ile 1 yıl süresince yararlandırılmaması ve mahkemelerinin tutuklu olarak görülmesi yönünde bir talebimiz olmuştu. Bu konuda hükümetimizin sağlık çalışanlarının yanında olacağına inancımız sonsuz” şeklinde konuştu. BİMER, CİMER ve ALO 184 SABİM hatlarından sağlık çalışanlarına yönelik yapılan asılsız şikâyetler üzerinde de duran Kuluöztürk, “Bazı hastalar laf olsun diye bu platformlar üzerinden şikâyette bulunuyor. Asılsız şikâyetlerle uğraşan sağlık çalışanlarımız işlerini aksatmak zorunda kalıyor ve gerçek hastaların bekleme süresi boşu boşuna uzuyor. Bu nedenle bu tarz uygulamalarda mutlaka bir revizeye gidelmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yer bulma sıkıntısı

Aile hekimlerinin görevleri dışındaki başlıklarla uğraşması nedeniyle sıkıntıya düştüklerini de vurgulayan Kuluöztürk, “Aile hekimleri sorunsuz ve huzurlu bir ortamda hizmet vermeli. Bunun için de aile sağlığı merkezlerinin giderek artan yer bulma sorununun önüne geçilmesi gerekir. Özellikle son dönemde kira sözleşmeleri biten ve bitmek üzere olan aile sağlığı merkezleri mülk sahiplerinin ortaya çıkardığı sorunlar karşısında sıkıntı yaşıyorlar. Bilindiği üzere aile sağlığı merkezlerinin müstakil durumdaki binalarda hizmet vermesi gerekiyor ve aile hekimleri, aile sağlığı merkezlerini kendi bulmak zorunda. Aile sağlığı merkezlerinin müstakil yapılarda oluşturulacak olmasıysa yer bulma sıkıntısı yaratıyor. Maalesef kentimizde görev yapan aile hekimlerinin bir kısmı, bu konuda büyük sıkıntı yaşıyor. İçine girerken büyük masraflar yaptıkları aile sağlığı merkezlerinden, yüksek kira bedelleri nedeniyle çıkmak zorunda kalıyorlar. Bu hem hekimler için hem ülke ekonomisi için maddi kayıp olurken hastalar içinse sağlık ve zaman açısından bir kayıp oluyor. Hekimler, aldıkları ödeneklerle talep edilen kira bedellerini ödeyemez, ayrıca binadan çıksa o çevrede aile sağlığı merkezi olmaya uygun bir yapı bulmak neredeyse imkansız. Hekimlerin bu sorunu halledilmezse aile sağlığı merkezlerine kayıtlı binlerce hasta, hamile ve çocuğun durumu ne olacak?  Antalya genelinde kira sözleşme süresi dolan, taşınması gerektiği halde aynı bölge veya mahalle içerisinde aile sağlık merkezi olmaya uygun yeni bir yapı bulamayan çok sayıda aile sağlığı merkezi bulunuyor. Bu nedenle hekimlerimizin ve mülk sahiplerinin karşı karşıya gelmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Aile sağlığı merkezlerine kayıtlı vatandaşların mağdur olmamaları, aile hekimlerinin huzurlu bir ortamda hizmet verebilmeleri için Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimler elini taşın altına koymalı. İl sağlık müdürlükleri ya da belediyeler vasıtasıyla aile sağlığı merkezlerine yer gösterilmesi veya bina tahsis edilmesi yönünde sistemli bir çalışmanın yapılması kaçınılmaz oldu” diye konuştu.
Veli AKOĞLU

Gazete AntalyaGazete Antalya